Testere, čekići i bušilice umesto igračaka u obdaništima

Sve više je obdaništa koja u svoj program uvode i rad sa pravim alatima.

alati u vrticuPlatične igračke su vesele i bezbedne za igru, ali, da li deci pružaju dovoljno prilike da kroz igru razvijaju nove veštine i postaju bolji rešavači problema? Kako smatra Kevin Harkomb, autor knjige „Rizična igra“, pravi alati su daleko zanimljiviji deci, jer im pružaju priliku da grade, konstruišu, stvaraju i budu ponosni na svoja postignuća.

10 alatki koje bi svako dete trebalo da zna da koristi

alati u vrticuSve više je obdaništa koja u svoj program uvode i rad sa pravim alatima. U Velikoj Britaniji, vrtiće dobijaju stolarske radionice a deca sve više prilike da od malih nogu nauče šta su to oštre ivice i opasna sečiva.

Vrtić „Jork Haus“ iz okruga Daram je pre dve godine uveo prave alatke, omogućivši i dvogodišnjacima da se upoznaju sa njihovom upotrebom.

Uvođenje pravih alata u vrtić unapredilo je kod dece niz veština – komunikaciju, koordinaciju i krupnu i finu motoriku. Takođe, mišići ruke i šake bolje su se razvijali što je olakšalo usvajanje veštine pisanja po polasku u školu, objašnjava Barbara Korigen, upravnica vrtića.

Štaviše, dodaje ona, poslovi sa alatkama uključuju celo telo i vode boljoj i dužoj koncentraciji kod dečaka.

„Često smo ih tako motivisali za pisanje, jer su prilježno pristupali pravljenju spiskova potrebne opreme ili crtanju planova. “

Mada korišćenje alata nosi sa sobom dozu opasnosti, obdanište se stara da deca sve vreme budu pod nadzorom i da najpre nauče kako da se čuvaju i procene rizike. Važno je i poučiti roditelje, kako bi shvatili da koristi od majstorisanja daleko premašuju opasnosti.

“Čekićgrad” u Holandiji – mesto gde deca postaju graditelji

Deca se osećaju veoma važno kada rade sa alatima, i žude za odgovornim zadacima, objašnjava Barbara Korigan. Ali, najpre moraju da usvoje slogan svog obdaništa „Budi pažljiv i siguran“. Korišćenje svake alatke prate stroga pravila i ograničenja, a zaštitna oprema je obavezna. Pomoću rangiranja nivoa rizika i njihovog označavanja različitim bojama, odmah se zna koja aktivnost zahteva nadzor (crvena) a koja je manje opasna (zelena). Uskoro deca razviju svest o preuzimanju kontrolosanih rizika, o tome čemu služi koja alatka, i postaju vešta u rešavanju problema.alati u vrticu

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pogled kroz ključaonicu braka: Uvek je “onaj drugi” više kriv

“Kada bi on samo manje radio, kada bi ona samo manje komentarisala, kada bi njena mama ređe dolazila, sve bi bilo, da ne kažem - banja”. U realnosti, i kada zagrebemo dublje, postoji mnogo toga što nije tako jednostavno, evidentno i podrazumeva odgovornost i analizu ponašanja oba supružnika. - Piše Ana Jokić, psihoterapeut

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img