Udžbenici koji postoje samo u PDF-u ne mogu biti odobreni, kaže ZUOV

Da bi udžbenik mogao da se koristi samostalno kao digitalni, on mora da prođe novu, posebnu proceduru odobravanja

Tekst udžbenika za osnovnu školu predat samo u PDF formatu nije moguće odobriti, jer PDF format u postupku odobravanja služi samo kao dodatak komisiji koja ocenjuje rukopise udžbenika, rečeno je FoNetu u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

FoNet piše da je planom udžbenika predviđeno da udžbenici za osnovnu školu budu u štampanom obliku.

Izdavači su, u skladu sa Zakonom o udžbenicima, dužni da prilikom podnošenja zahteva za odobravanje udžbenika Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostave pet primeraka grafički, likovno i tehnički oblikovanog udžbenika u štampanoj i elektronskoj formi.

Dakle, rukopis predat samo u PDF formatu nije moguće odobriti, jer PDF format u postupku odobravanja služi samo kao dodatak komisiji koja ocenjuje rukopise udžbenika, preciziraju u Zavodu.

“Standardima kvaliteta udžbenika u elektronskom obliku i nastavnih sredstava“ propisano je, i to standardom 5, pokazateljem 4, da udžbenik mora biti interaktivan”, objašnjavaju u Zavodu i konstatuju da “udžbenik u PDF formatu ne sadrži nikakvu interaktivnost”.

U Zavodu napominju da “udžbenik koji je predat na odobravanje u štampanoj formi, ukoliko je odobren, uvrštava se u Katalog udžbenika i može da se koristi u nastavi samo u formi za koju je dobio odobrenje”.

Da bi udžbenik mogao da se koristi samostalno kao digitalni, on mora da prođe novu, posebnu proceduru odobravanja u skladu sa “Standardima kvaliteta udžbenika u elektronskom obliku i nastavnih sredstava”, ističu u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Izvor: FoNet

 

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img