Umesto poklona za razrednu, novac ide ugroženima

Maturanti Gimnazije iz Ivanjice opozvali darove za profesore, učenici „Drvo art” škole iz Beograda traže smeštajza drugare iz Obrenovca, a đaci Desete beogradske gimnazije pune kombije pomoći.     Devedeset maturanata iz četiri odeljenja Gimnazije iz Ivanjice odreklo se proslave poslednjeg dana školovanja i kupovine poklona razrednim starešinama. Taj novac, namenjen za matursko veče i […]

Maturanti Gimnazije iz Ivanjice opozvali darove za profesore, učenici „Drvo art” škole iz Beograda traže smeštajza drugare iz Obrenovca, a đaci Desete beogradske gimnazije pune kombije pomoći.

 

 

Devedeset maturanata iz četiri odeljenja Gimnazije iz Ivanjice odreklo se proslave poslednjeg dana školovanja i kupovine poklona razrednim starešinama. Taj novac, namenjen za matursko veče i darove, uplatiće na vladin račun za ugrožene od poplava.

Jedan deo, od oko 80.000 dinara, iskoristili su da tokom jučerašnjeg dana kupe pelene, hranu za decu, vodu, konzerviranu hranu, koje su odneli u lokalni Crveni krst. Akciju prikupljanja pomoći preduzeli su odmah po pristizanju prvih vesti o katastrofalnim posledicama prirodne nepogode koja je zadesila Srbiju.

Kako kaže direktor gimnazije Duško Parezanović, matura je zakazana za 30. maj i neće biti otkazana osim ako Ministarstvo prosvete ne donese neku drugu odluku.

– Đaci su slavlje organizovali početkom drugog polugodišta i već platili proslavu, u tri rate od po 750 dinara. To je ujedno veče kada se okupljaju svi jubilarci, đaci koji su nekada pohađali gimnaziju, tačnije obeležava se pet, 10 i 20 godina od maturiranja. Međutim, današnja generacija je rešila da proslavu učini skromnijom i odrekla se takođe već prikupljenog novca. Ta sredstva će biti predata onima kojima su potrebnija – pojasnio je Parezanović, direktor Gimnazije iz Ivanjice.

U beogradskoj Srednjoj tehničkoj školi „Drvo art”, učenici nižih razreda u kojima su i njihovi drugari koji su evakuisani iz Obrenovca odmah su se organizovali da pomognu. Interesantno je da, kako kaže direktorka škole Zorica Đoković, ti đaci nisu želeli da o tome govore za medije.

– Deca su insistirala da informacija ostane u okviru škole. Njihova želja je da ne povrede osećanja drugara koji su napustili dom usled vodene stihije. Rekli su mi: „Direktorka, nama je važno da znate vi i mi. Ne želimo da o tome govorimo za medije. Jer, šta ako naši drugari to pročitaju i prepoznaju se? Možda će da budu povređeni, a mi to ne želimo” – prenela nam je direktorka Đoković reakciju svojih đaka.

Zato učenici „Drvo arta” u tišini kopiraju udžbenike, traže smeštaj u Beogradu, među sobom, da ponude „kolegama iz klupe” da nesmetano pohađaju nastavu do kraja školske godine.

Slično je i među đacima Desete beogradske gimnazije. Posle prvog dana poplava oni prikupljaju hranu, garderobu i ostale potrepštine za svoje drugare koji potiču iz poplavljenih oblasti, u neprestanom su kontaktu sa svima koji su evakuisani na levu obalu Save i sada se nalaze u Jakovu i Progaru. Tokom prethodna dva dana sakupili su nekoliko kombija pomoći. Volontiraju u obližnjoj Kombank areni, pojedinci su volonteri Crvenog krsta… Prema rečima zaposlenih u Desetoj beogradskoj gimnaziji, ni ovi đaci nisu bili raspoloženi da daju izjave novinarima, jer smatraju da je važnije to što pomažu, a ne da govore o tome.

Izvor: Politika

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pogled kroz ključaonicu braka: Uvek je “onaj drugi” više kriv

“Kada bi on samo manje radio, kada bi ona samo manje komentarisala, kada bi njena mama ređe dolazila, sve bi bilo, da ne kažem - banja”. U realnosti, i kada zagrebemo dublje, postoji mnogo toga što nije tako jednostavno, evidentno i podrazumeva odgovornost i analizu ponašanja oba supružnika. - Piše Ana Jokić, psihoterapeut

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img