Uskršnji kolač – kralj prazične trpeze

Za Uskrs, glavni protagonisti su uskršnja jaja, ali po važnosti ne zaostaje ni uskršnji obredni hleb ili kolač.

uskrsnji kolacSremci mese uskršnji kolač „buzdovan“, u Šumadiji se zove „vitica“ u istočnoj Srbiji “kravaj”. Kolač domaćin lomi uz ručak i deli svima govoreći: „Sve nam krslo i vaskrslo“.

Farbanje jaja: 17 najpopularnijih tehnika za maštovit Uskrs

Rusi za uskras prave “kulič” a glavno mesto na uškršnjoj trpezi Bugara zauzima “kozunjak”. U Italiji se tradicionalno jede posebna uskršnja „torta di Pasketa“, slani kolač s kuvanim jajima i spanaćem, a u Švajcarskoj se poklanja uskršnja golubica, „paloma di paskva“, kolač sa sušenim voćem.

Banatski uskršnji kolač

Sastojci:

1 kvasac

250 ml mleka

3 jaja

2 kašike šećera

1 kašičica soli

1 kašika ulja

600 g brašna

100 grama masti

Priprema:

Razmutiti kvasac u šolji toplog mleka sa kašićicom šećera i ostaviti na uskisne. Umutiti jaja sa šećerom i solju, dodati ulje. Izmešati sa nadošlim kvascem i zamesiti sa brašnom. Podeliti testo na tri jufke, pokriti ih i ostaviti ih pola sata da nadođu.

Kako farbati jaja prirodnim bojama sa decom

Svaku jufku prepoloviti i razvući u obliku pravougaonika pa urolati u valjak. Od dobijenih 6 valjaka isplesti 2 ili 3 pletenice. Staviti u mašću podmazan pleh, ostaviti još pola sata da naraste i premazati jajetom. Peći na 220 stepeni dok ne porumeni, pa smanjiti vatru dok ne bude ispečen.

U nastavku:  Pinjca (pinjica)  – uskršnji starobokeški kolač

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Marija Montesori o izgradnji volje kod deteta

Knjiga “Upijajući um” najdetaljnije predstavlja teoriju vaspitanja Marija Montesori do koje je došla višedecenijskim proučavanjem i radom sa decom.

Obavezna putna apoteka – šta mora da sadrži i bez čega se ne kreće na put

Veoma važan deo prtljaga za putovanje svakako je i putna apoteka koju mora imati svaka porodica

Aleksandar Baucal: Učenje ključnih znanja u školi i potrebnih vešina mora biti izbalansirano

Aleksandar Baucal, psiholog sa doktoratom na temu "Struktura implicitnog znanja roditelja o osobinama sopstvene dece" i predavač iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja dao je svoje mišljenje na temu - veštine koje bi deca trebalo da razviju tokom svog obrazovanja.

Dr Rajović: Besno i razmaženo dete možete dovesti u red samo na jedan način

Dr Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja.

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img