Vi sve najbolje znate

Lekar vam nije preporučio antibiotik, ali vi ga, na svoju ruku, dajete detetu. Smatrate da nastavnici u školi ne rade dobro svoj posao i želite da se obračunate s njima.

Imate ideju za uređenje stana? Želite da pregradite sobe i da od dvosobnog napravite četvorosobni stan? Arhitekta
vam je rekao da to ne preporučuje, jer tako gubite prirodnu svetlost, ali vi ste naumili da svako dobije svoj metar prostora i terate po svom?
Bili ste kod pedijatra, jer vašem detetu nije dobro već treći dan. Lekar vam nije preporučio antibiotik, ali vi ga, na svoju ruku, dajete detetu, jer vi poznajete vaše dete i znate šta je za njega najbolje „bolje od doktora“. Do leka ste došli preko kumova, koji vas odvraćaju da to radite.

Smatrate da nastavnici u školi ne rade dobro svoj posao i želite da se obračunate s njima. Ćerka vam je rekla
da nastavnicu francuskog niko ne podnosi, jer daje teške pismene zadatke. Vi odlazite u školu sa stavom policijskog inspektora, u želji da joj objasnite da ste i vi učili francuski i da su lekcije koje se danas uče u osnovnoj teške i da to treba da se uči u srednjoj školi. I to sve uz komentar: „Ko još uči francuski?!“ Dolazite kući i kažete ženi: „Ona me sluša, izbečila oči, zinula u mene, kao tele u šarena vrata, ništa ne govori. Samo mi je nešto na francuskom rekla na kraju.“

maja roganVi uopšte ne shvatate da je njen stav „pametniji popušta“, jer je to naučila boraveći godinu dana u Francuskoj, i da ne ide šut sa rogatima. Dok vas je gledala, setila se završnog ispita iz francuskog, u kome je čitala misli francuskog matematičara i fi lozofa Rene Dekarta, gde on kaže: „Ništa ne svetu nije tako rasprostranjeno, kao pamet. Svako misli da je ima dovoljno!“ Upravo vam je, kao prepametnom roditelju, koji je došao da iznese svoj stav, ta rečenica saopštena na francuskom.

Isto tako, mislite da je vaše poznavanje Srbije i Beograda najbolje i da vaše turističko iskustvo prevazilazi znanje ljudi u vašem okruženju. Braćo Srbi, šta je vama? Da li je moguće da vi sve najbolje znate? Na kraju krajeva, da li vi volite da vam se neko meša u posao? Ne. Onda nemojte ni vi drugima.

Srpski domaćini javili su mi da imaju goste iz Francuske i da im je važno da predstavim našu istoriju i kulturu.
Pohvalili su mi se svojim iskustvom u putovanjima. Ali nažalost, ja to nikada unapred ne uzimam za ozbiljno, jer
kako se kaže – od hvalospeva do anateme kratak je put.

Insistirali su da će oni snositi troškove turističke ture za osam osoba. Dragi moji, vaše gostoprimstvo je velikodušno, ali često prevazilazi granice pristojnosti. Lepo je što imate goste u vašem domu, ali vaše trošenje novca na goste iz inostranstva van kuće, ostavlja loš utisak na njih. Od sebe pravite budalu. Molim vas, nemojte to više da radite, jer gosti su još odmalena naučeni da svako snosi svoje troškove na javnim mestima. Hvala!

U ovom slučaju, radi se o privatnoj turi sa dvoje Francuza, i moja priča je prilagođena tome, bazira se na odnosima između Francuske i Srbije.

Počinjem sa francuskom princezom Jelenom Anžujskom, ženom kralja Uroša, koja je bila osnivač prve škole
za žene u Srbiji. Pominjem Viktora Igoa, koji se zalagao za pomoć srpskom življu protiv Turaka, nastavljam sa Lamartinovim putopisom kroz Srbiju, o savezništvu u toku Prvog svetskog rata i brizi za bolesne i ranjene… značaju generala Franšea d’Eperea, koji je Beogradu uručio orden Legije časti. Potom nastavljam o marseljskom atentatu na kralja Aleksandra Karađorđevića i francuskog ministra spoljnih poslova Luja Bartua… Onda spominjem Šarla de Gola, a na kraju Fransoa Miterana, koji se zajedno sa francuskom Akademijom nauka, protivio raspadu Jugoslavije, upozoravajući Evropljane na mogućnost građanskog rata. Ali tvrđa evropska strana je prevagnula.

Govorim o kulturnom uticaju u drugoj polovini 19. veka, kada su Francuzi izgubili rat protiv Nemaca. Tada
su imali dovoljno snage i duha da šire francusku kulturu van svojih granica. Posle Berlinskog kongresa, u Srbiji
smo čuli zvuke francuske šansone, upoznali smo lepotu impresionizma i počeli da pratimo modu, maštajući o Mulen Ružu. Ali najvažnije što je tada došlo iz Francuske jeste film, koji je danas najpopularnija umetnost.

Na kraju ture, prilazi mi domaćin i kaže: – Bilo je lepo, ali niste nam rekli o sukobu Obrenovića i Karađorđevića, o tome kako su ubijeni Aleksandar Obrenović i Draga Mašin i da je izvršen atentat na kneza Mihaila.

Dok to slušam, osećam se kao da sam progutala koštice od višanja i ne mogu da verujem. Prilazi nam gost iz
Francuske i pita o čemu pričamo. Ja kažem: – Pričamo o Luju XVI, Mariji Antoaneti i njihovom stradanju na giljotini. On mi kaže: – Mi ne iznosimo naš prljav veš pred drugima!

A ja se pitam, zar je to potrebno Francuz da nas uči?!!

O autorki

Nakon uspeha “Turističkog vešeraja”, koji je na šaljiv način opisivao goste naše zemlje, ali i nas kao domaćine, turistički vodič i autorka Maja Rogan objavila je novu knjigu – “Turistički tartufi”. Ovog puta, podelila je s javnošću zanimljive crtice sa iskustvima drugih vodiča, ali opisala i Srbe kao turiste.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img