Viktor Bevanda – dečak sa autizmom i neverovatnim darom

Viktor ima i izuzetan talenat koji je prvi put pokazao kad je imao svega dve godine.

Viktor Bevanda je dečak rođen u Srbiji, drugačiji od svojih vršnjaka. Kada je imao tri godine dobio je svoju dijagnozu – teži oblik autizma. Ali, nije autizam jedina stvar koja ga izdvaja od ostale dece. Viktor ima i izuzetan talenat koji je prvi put pokazao kad je imao svega dve godine.

Njegova mama Andrea kaže da je prvi susret sa konačnom dijagnozom bio težak.

“I dan danas znam da se rastužim i mogla bih svaki dan da plačem. Ali, znam i to koliko je on poseban i koliko smo srećni što je baš naše dete. On nas je naučio pravim vrednostima u životu i pored njega smo postali bolji ljudi” – kaže Andrea.

Viktor je već sa dve godine pokazao neobičan talenat za crtanje.

viktor bevanda

“Dok su njegovi vršnjaci tek žvrljali, on je već crtao jasne oblike. Sa pet godina je nacrtao sve planete Sunčevog sistema. Po ceo dan je znao da crta, boji i da makazama seče te nacrtane oblike. Sad ima 12 godina i već ozbiljno crta. Stil, odnosno pravac u crtanju je sam nametnuo. Ja sam mu nalazila slike na internetu i on je na svoj način te slike prenosio na papir. Ponekad nam se čini da ima fotografsko pamćenje pošto sliku koju gleda može da preslika potpuno identično, do detalja.” – kaže nam Andrea.

Viktor je neverbalan iako zna da izgovori reči i na srpskom i na engleskom jeziku. On jednostavno ne govori. Ne zna da se stara sam o sebi, stalno neko treba da ga upućuje na to šta treba da radi (obuci se, okupaj se, jedi, ustani, lezi, igraj se…). Ujutru neće ustati iz kreveta dok mu ne kažu da može da ustane.

viktor bevanda

Sa svojom porodicom pre dve godine se preselio na Floridu.

Andrea kaže da, iako su ona i njen suprug već u zrelim godinama, odluku da počnu novi život na drugom kraju sveta doneli su zbog dece. Viktor ovde nije imao adekvatnu podršku.

“Ja sam imala stalan posao u Srbiji, a suprug je radio u inostranstvu. Imali smo solidna primanja, međutim nismo bili zadovoljni podrškom koju je Viktor primao. Ja više ne radim nego sam se posvetila njemu. Trenutno ide u onlajn školu i veliki deo dana provodim pomažući mu. Ovde je jako lepo prihvaćen. Ide u redovnu školu, ali u odeljenje za decu sa smetnjama u razvoju.” – priča nam Andrea.viktor bevanda

Na pitanje šta Viktor najviše voli da crta, njegova mama kaže da se to ne zna jer on ne pokazuje osećanja. Ipak, po načinu i brzini kojom ih crta, ona veruje da su mu omiljena tema – životinje. Najčešće koristi voštane boje.

Njegove crteže možete pogledati (i kupiti) na Instagram stranici @vichys_art.

viktor bevanda

Roditeljima dece sa autizmom suočavanje sa dijagnozom nikad nije jednostavno. Ipak, koliko god da je teško prihvatiti da je vaše dete drugačije, ponekad je potrebno promeniti ugao gledanja i razmisliti – zašto je za njega i nas dobro što je on baš takav kakav jeste – poseban, talentovan i jedinstven.

Izvor: Zelena učionica

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kod kuće se opuštamo i postajemo svoji – u najgorem izdanju. Za koga da se sređujemo? Za partnera, decu, mačku?

I tako, godinama, polako se pretvaramo u ljude koje ni sami ne bismo želeli da sretnemo na ulici.

Stigla REŠENJA TESTA IZ MATEMATIKE – proverite tačne odgovore

Nakon polaganja testa iz matematike u okviru male mature, đaci su samo na korak do kraja - sutra test iz izbornog predmeta

Važno za srednjoškolce: Kada će početi da se polaže DRŽAVNA MATURA

Odlagana iz tehničkih razloga, državna matura će se ipak polagati nakon probne verzije

Zar je moguće da su u ovoj državi konji plaćeniji od učitelja?

Priprema za život se ne može dešavati u zatvorenim sobama zvanim učionica, ako nam je iskreno stalo do škole po meri deteta

Za dobrotu je potrebna samo prilika koju treba iskoristiti (VIDEO)

Jedna sitnica može probuditi dobro u svakom čoveku, potrebno je samo prepoznati priliku i učiniti dobro delo

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img