Više od 30 minuta dnevno na tabletu – doživotni bol u vratu i leđima

Mališani smeju da provedu maksimalno pola sata u fiksnoj poziciji pred ekranom. Stručnjaci iz Australije upozoravaju da deca koja provode više od 30 minuta dnevno za Ajpedima mogu već u ranom uzrastu da poseju seme hroničnog bola u vratu i leđima u kasnijem životu. Grbljenje nad elekronskom spravom u mladosti može da uzrokuje muskuloskeletalne probleme […]

Mališani smeju da provedu maksimalno pola sata u fiksnoj poziciji pred ekranom.

Stručnjaci iz Australije upozoravaju da deca koja provode više od 30 minuta dnevno za Ajpedima mogu već u ranom uzrastu da poseju seme hroničnog bola u vratu i leđima u kasnijem životu. Grbljenje nad elekronskom spravom u mladosti može da uzrokuje muskuloskeletalne probleme u odraslom dobu.

Stefani Kesidi, fizioterapeut iz Melburna, kaže da bi deca smela da provedu maksimalno pola sata u fiksnoj poziciji pred ekranom, nakon čega bi morala da se kreću.

Naučnici s univerziteta Kertin (Curtin) u Australiji, ustanovili su da mnoge porodice dozvoljavaju deci da koriste kompjutere, Ajpede i telefone veći deo dana da bi bili zabavljeni, mirni i srećni.

Preliminarni rezultati studije biće predstavljeni na internacionalnom kongresu udruženja ergonomičara u Melburnu sledećeg meseca. Naučnici se nadaju da će rezultati studije zabrinuti roditelje pa će uputstva koja daju na osnovu studije postati obrazac ponašanja roditelja da bi zaštitili svoju decu.
Četvrtina dece gleda TV više od jednog sata dnevno
Uputstva u nekim zemljama sada preporučuju da deca u dobi od dve do pet godina smeju provesti maksimalno jedan sat ispred ekrana, uključujući i televiziju, a da elektronske uređaje uopštee ne smeju upotrebljavati deca mlađa od dve godine.

Studija sa univerziteta Kerbin koja je sprovedena na 159 dece od pet godina i mlađe, uključujući i dvoje mlađe od dve godine, utvrdila je da jedna četvrtina dece gleda TV više od jednog sata dnevno preko nedelje, a za vikend još i više.

Šezdeset posto upotrebljava tablete ili mobilne telefone tokom nedelje do jednog sata, a deset posto provodi više od sata dnevno na tabletima preko vikenda.

Sve ukazuje na to da maksimum mora biti trideset minuta i nakon toga deca bi opet trebalo da budu aktivna. Naročito ako deca počnu da se žale na bolove u leđima i vratu, što je znak da telo ne može da se nosi sa tim. Roditelji bi trebalo da ukažu deci na važnost ispravnog držanja tela i opasnost dugotrajnog sedenja.

 

Izvor: Telegram.hr

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img