Zašto deca kopaju nos?

Zašto deca kopaju nos i jedu „govanca“? Da li je to stvarno njima ukusno ili je razlog psihološki?

-Doktore, recite, molim vas, zašto deca kopaju nos i jedu „govanca“? Da li je to stvarno njima ukusno? Ili je razlog psihološki? Vrlo želim da razumem o čemu se tu radi.

Dr Komarovski: Vaše pitanje je divan primer toga da je čovek, a posebno njegovo ponašanje – prevelika zagonetka. To jest, i pored toga što mnoga deca stalno kopaju nos i nastoje da sve iskopine strpaju u usta, i bez obzira što je to vrlo raširena pojava, medicinska nauka nema pojma zašto to zapravo čine.

Ako je dete živahno, ni temperaturu od 39 ne treba snižavati

Treba ipak reći da neki naučnici analiziraju tu situaciju i vrlo se trude da u nauci pronađu svrhu kopanja nosa i jedenja „govanaca“. Navodno, u slinama iz nosa, kao prvo, postoji mnoštvo najrazličitijih faktora imunološke zaštite, a kao drugo mnoštvo najrazličitijih mikroba. Bazirajući se na toj činjenici, mudri doktori vele da je sistematsko jedenje slina i „govanaca“ – instinktivna radnja koja predstavlja divan način zaštite od alergijskih oboljenja.

Kao argument se navodi činjenica da su u porodicama, u kojima deca nisu non-stop na oku, a roditelji se ne pridržavaju baš striktnih higijenskih navika i lepog ponašanja pa ne sputavaju decu da čačkaju nos – alergijska oboljenja ređa a deca lakše prenose zarazne bolesti.

Taj argument izaziva poveliku rezervisanost jer se u principu odavno zna da su nečistoća i mnoštvo mikroba – odlična profilaksa alergija, te zato „govanca“ predstavljaju samo jednu i to ne najvažniju komponentu takvog okruženja.

14 genijalnih citata čuvenog ruskog pedijatra

Bilo kako bilo, treba napomenuti da praktično svi naučnici koji pišu o korisnosti kopanja nosa i jedenja iskopina, ističu da je to samo hipoteza koju je u praksi nemoguće dokazati. Nemoguće zato što bi trebalo uporediti dve grupe dece, pri čemu deca u jednoj grupi treba da se regularno hrane „govancima“, pa naučnicima ne polazi za rukom da pronađu dovoljan broj roditelja zainteresovanih za takav eksperiment.

 

Da zaključimo:

  1. Zašto deca jedu „govanca“ – nauci nije poznato.
  2. Sama činjenica da je „govance“ pojedeno ne nanosi štetu detetovom organizmu.
  3. Čačkanje nosa i jedenje iščačkanog – nije lepo i nije u skladu s lepim ponašanjem.
  4. Ako se kod vašeg deteta stalno prave „govanca“ to znači da vaše dete stalno diše suv i topao vazduh – jer to upravo dovodi do sušenja slina.

 

Izvor: http://www.komarovskiy.net/faq/pochemu-deti-edyat-kozyavki.html

Iskopala i prevela: Vesna Smiljanić Rangelov

Zdrava porodica: 10 saveta za zdravije navike u 2016.

 

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img