10 ključnih smernica za popunjavanje liste želja za srednje škole

Liste želja za srednje škole moraju biti popunjene pravilno, inače neće biti uzete u obzir prilikom raspoređivanja učenika za upis

Pre upis u srednje škole popunjavaju se liste želja, odnosno liste opredeljenja sa najviše 20 obrazovnih profila za koje je učenik zainteresovan. U odnosu na želje, ali i bodove koje je dobio nakon male mature – učenici će biti raspoređeni, a zatim i upisani.

Sve što je potrebno da znate kada krenete da popunjavate liste želja za srednje škole

Učenici na popunjavanje i predaju liste želja za upis u srednju školu moraju doći u pratnji jednog od roditelja koji će se potpisati na popunjenu listu prilikom predavanja.

Obrazac za listu želja – kupuje se u prodavnicama „Prosvetnog pregleda“. Kupite više obrazaca da biste imali rezervu ako pogrešite pri popunjavanju – ili ukoliko budete želeli da poništite neku od prethodno popunjenih lista želja.

Pročitajte i: Poštovanje zdravstvenih uslova za upis – važan deo popunjavanja liste želja

Šifra obrazovnog profila MORA biti napisana latinicom kako je napisana i u Konkursu za upis u srednje škole. Ovo je najznačajniji podatak na listi želja – zato proverite šifru više puta. Sastoji se od 11 znakova – kombinacije slova i brojeva.

Naziv škole se upisuje u polje pored šifre željenog obrazovnog profila.

Naziv obrazovnog profila je dodatna informacija kojom se potvrđuje da je obrazovni profil koji je naveden šifrom željeni smer te srednje škole. Mora biti napisan CELOKUPNI naziv obrazovnog profila onako kako je napisan u Konkursu.

Proverite da li ove tri stavke poklapaju.

Popunite svih 20 stavki obrazovnih profila. Na prvo mesto treba staviti ono što je prva želja maturanta. Savet je da navedete i druge obrazovne profile koji se nalaze u školi prvog izbora, jer je obrazovni profil moguće promeniti i kasnije, u septembru, kada već počne škola. To je, međutim, u nadležnosti direktora škole.

Pročitajte i: Uputstvo za popunjavanje LISTE ŽELJA – mala matura 2024

Obrazovne profile srednjih škola na listi poređajte po nivou zainteresovanosti. Kako lista odmiče zainteresovanost za smerove koje upisujete je sve manja, zato je bitno da u prvih nekoliko smerova upišete baš one smerove koje bi učenik najviše voleo da pohađa.

Jedinstvena šifra učenika je broj koji je svaki učenik dobio pre polaganja testova u okviru završnog ispita. Tu jedinstvenu šifru treba upisati i na listu želja u vrhu. Ispod je potrebno da upišete i naziv osnovne škole koju je učenik završio, a pored toga i mesto u kom se osnovna škola nalazi.

Ime i prezime učenika, kao i jednog roditelja neophodni su podaci koje je potrebno uneti na listu želja. Za svaki podatak određeno je posebno polje.

Izvor: Detinjarije.com

Pročitajte i: Raspoređivanje učenika za upis u srednje škole – video uputstvo

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img