13 važnih saveta za roditelje u digitalnom dobu

Prenosimo najbitnije preporuke koje će obezbediti da vaša deca kvalitetnije i bezbednije koriste digitalne medije

U svetu u kojem deca „odrastaju digitalno“, sve važnije je da im pomognemo da nauče kako da ispravno koriste digitalne tehnologije i nove medije, a roditelji igraju izuzetno bitnu ulogu u tom poduhvatu.

Stoga je Američka pedijatrijska akademija (AAP) ponudila savete i preporuke za roditelje kako bi im pomoglada se što uspešnije snađu u digitalnom okruženju koje se stalno menja, a svojoj deci omogućila da bezbedno i pravilno koriste nove tehnologije i digitalne medija.

Prenosimo najbitnije preporuke koje će obezbediti da vaša deca kvalitetnije i bezbednije koriste digitalne medije, a o značaju ovakvih preporuka najbolje svedoči istraživanje pod nazivom Medijska slika dece u Srbiji 2018. koje upozorava na sve negativniji uticaj domaćih medijskog izveštavanja na decu.

– Napravite porodični plan upotrebe medija. Mediji treba da služe vama i da budu u okviru vaših porodičnih vrednosti i vašeg stila roditeljstva. Ako se upotrebe promišljeno i prikladno, mediji unapređuju svakodnevni život. Ali, ako se koriste neprikladno ili nepromišljeno, mediji uzurpiraju prostor drugim važnim aktivnostima kao što su živa interakcija, porodično vreme, igranje napolju, fizička aktivnost, predah od kompjutera, san.Tretirajte medije baš kao i bilo koje drugo okruženje u životu vašeg deteta. Iste smernice za roditeljstvo važe i u stvarnom životu i virtuelnoj stvarnosti. Postavite granice jer ih deca trebaju i očekuju. Upoznajte drugove vaše dece, u stvarnom i digitalnom svetu. Saznajte koje platforme, softvere i aplikacije vaša deca koriste, koje sajtove posećuju i šta rade kada su onlajn.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img