7 saveta za negu kose

Izdvojili smo neke od najvažnijih saveta stručnjaka za negu kose:

Kosa nam je jedan od najlepših ukrasa, ili bar to može da bude ukoliko se prema njoj odnosimo sa pažnjom. Postoje pravila kojih se treba pridržavati kako bi nam kosa uvek izgledala zdravo, bujno i sjajno. Izdvojili smo neke od najvažnijih saveta stručnjaka za negu kose:

  1. Ne preterujte sa pranjem

Kosu najčešće nije potrebno prati više od dva do tri puta nedeljno. Preterano često pranje suviše isušuje skalp a i količina hemikalija koju koža upija je veća nego što je neophodno. Umesto da se oslanjate na učestalo pranje, odaberite odgovarajuću kozmetiku za negu kose, koja će vam pomoći da ona duže izgleda čisto i blistavo.

  1. Otkrijte svoj tip kose i negujte je u skladu sa tim.

Problem masne kose ne može se rešiti neprekidnim pranjem već pažljivim odabirom preparata koji neće iritirati skalp i podsticati proizvodnju sebuma. Suvoj kosi, s druge strane, potrebna je „dohrana“ mastima i proteinima. Tankoj vlasi nedostaju aktivni sastojci koji povećavaju prokrvljenost  skalpa i stimulišu rast kose. Gustoj i jakoj vlasi potrebno je „smirivanje“ esencijalnim uljima.

  1. Redovno podšišavajte ispucale krajeve

Redovnim skraćivanjem sprečava se da suvi i ispucali krajevi postanu suva i ispucala kosa. Za kraću kosu preporučuje se šišanje jednom u 4-6 nedelja, a za dužu jednom u 8 nedelja.

  1. Zaštitite je od vremenskih (ne) prilika

Zimi kosa može postati isušena, sklona peruti i pucanju. Zaštitite je maramom ili kapom, vezivanjem u punđu i masnijim preparatima. Leti je kosa izložena suncu i slanoj vodi pa je potrebno da svedete upotrebu fena i pegle za kosu na minimum, koristite laganije preparate i neizostavni zaštitni faktor protiv ultraljubičastih zraka.

  1. Vodite računa o temperaturi vode

Prevruća voda može isušiti kožu glave izvlačeći prirodna ulja, i raširiti pore. Izlazak na hladnoću tako će predstavljati veći stres za kosu i dovesti do bržeg oštećenja. Stručnjaci preporučuju da ispiranje završite što hladnijom vodom, naročito kad su krajevi u pitanju.

  1. Farbajte je pridržavajući se pravila

Ukoliko se farbate same kod kuće, pažljivo sledite uputstvo. Nemojte nanositi boju na tek opranu kosu već iskoristite prirodna ulja kože glave, kao zaštitu korena kose od oštećenja i isušivanja. Između dva farbanja pravite pauzu  od najmanje mesec dana. Ukoliko planirate neku drastičniju promenu boje, naročito ako vam je kosa već farbana, posavetujte se sa frizerom jer zbog neiskustva možete dobiti neočekivane rezultate koji vam se neće dopasti.

  1. Koristite blagodeti prirodnih sastojaka za negu kose

Beli luk odavno je prepoznat kao blagotvoran za kosu. Naučne studije pokazale su da je dobar saveznik u borbi protiv opadanje kose, da povoljno utiče na njen rast i čak sprečava pojavu sedih vlasi. Upotrebom Kräuterhof garlic šampona za jačanje kose sa pantenolom i ekstraktima belog luka, bele koprive, potočarke, bršljana, ruzmarinakamilice, čička, belog bora i arnike ojačaćete kosu, ublažiti njeno opadanje i pružićete joj sjajan i zdrav izgled na potpuno prirodan način.

Krauterhof sampon beli luk

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img