7 znakova da se preterano mešate u život vašeg deteta

Kako da znate da li se pretvarate u roditelja koji se preterano meša u život svog deteta? Pročitajte ovih 7 znakova na koje su ukazale čitateljke sajta popsugar.com :

Da li roditelj može biti previše dobar? Puno je mama koje misle da preterano razmazuju svoju decu jer im organizuju život. Tu su posete parkovima i interesantnim mestima svakog vikenda, svakodnevno čitanje, angažovanje na različitim radionicama u školici i van nje, proveravanje domaćih zadataka, vožnja na vannastavne aktivnosti, zajednički porodični obroci i sl. Međutim, izgleda da deca čiji roditelji nisu toliko angažovani izrastaju u mnogo sigurnije i nezavisnije osobe. Ako ste i vi to pomislili za nekog drugara ili drugaricu vašeg deteta sigurno ste se zapitali da li su sva organizacija i trud uzaludni.

Kako da znate da li se pretvarate u roditelja koji se preterano meša u život svog deteta? Pročitajte ovih 7 znakova na koje su ukazale čitateljke sajta popsugar.com:

kako pohvaliti detePreterano hvalite svoje dete

Jedan od najsigurnijih znakova da preterujete je kada primetite da stalno hvalite svoje dete, umesto da to radite ponekad. Deci jesu potrebna ohrabrenja, ali roditelji nekad preteraju. Kao da imaju „nesvesnu, neprekidnu potrebu da hvale i nagrađuju svoju decu”, kaže jedna mama. Ona objašnjava: „Mislim da je jedini period kada je deci potrebno više pohvala jeste onaj kada su sasvim mala, onda kada uče šta je ispravno, a šta ne. Tada im pohvale pomažu da uče. Međutim, ako roditelji preteraju i hvale decu svaki put kada nešto urade, pogotovo ako je to nešto što su uradili po hiljaditi put, ne čine im nikakvu uslugu.” 

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Marija Montesori o izgradnji volje kod deteta

Knjiga “Upijajući um” najdetaljnije predstavlja teoriju vaspitanja Marija Montesori do koje je došla višedecenijskim proučavanjem i radom sa decom.

Obavezna putna apoteka – šta mora da sadrži i bez čega se ne kreće na put

Veoma važan deo prtljaga za putovanje svakako je i putna apoteka koju mora imati svaka porodica

Aleksandar Baucal: Učenje ključnih znanja u školi i potrebnih vešina mora biti izbalansirano

Aleksandar Baucal, psiholog sa doktoratom na temu "Struktura implicitnog znanja roditelja o osobinama sopstvene dece" i predavač iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja dao je svoje mišljenje na temu - veštine koje bi deca trebalo da razviju tokom svog obrazovanja.

Dr Rajović: Besno i razmaženo dete možete dovesti u red samo na jedan način

Dr Ranko Rajović je lekar, neuroendokrinolog, osnivač je Nikola Tesla centra, odseka za mlade talente, postavio je temelje NTC sistema kreativnog učenja.

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img