Defektolog Miloš Vojnović: Sedenje u W položaju (žablji sed) – koliko bi deca dugo smela tako da sede

Ovakvo sedenje tipično je za decu uzrasta od 2+ godine dok se igraju

W pozicija sedenja je sve više prisutna kod dece i najčešće se može jasno videti kada dete sedi i igra se na podu, s tim da su njihove noge sa strane u obliku W slova ili kako deca često kažu sedimo kao žabe. Ovo sedenje tipično je za decu uzrasta od 2+ godine dok se igraju. Ovakav položaj kada posmatramo iz ugla fleksibilnosti je dobar, međutim ukoliko se deca dugoročno izlažu sedenju ovakvog tipa može da ostavi trajne posledice i teške ortopedske komplikacije ukoliko se dešava (a najčešće se dešava) u periodu kada deca rastu i razvijaju se.

Različita istraživanja na temu dečijeg motoričkog razvoja iskazuju pozitivan stav kada su u pitanju drugi sedeći položaji i pozicije.

U W poziciji sedenja, deca imaju veću potporu trupa i ta im pozicija onemogućava igranje levo/desno, već samo ispred sebe zbog čega izostaje i razvoj i kontrola nad rotacijom tela te se shodno tome dete teže uči da kontroliše težinu i održi balans.

Sedenje u W polažuju može izazvati sledeće komplikacije po dete:

DISLOKACIJA(iščašenje) KUKOVA

Učestalo sedenje u W poziciji, može rezultirati dislokacijom kukova koja može praviti ozbiljne probleme kasnijem motoričkom razvoju deteta.

ZATEGNUTOST MIŠIĆA

Zategnutost i napetost mišića najčešće se može osetiti s jedne strane kukova, a dete će imati problema pri održavanju ravnoteže koristeći samo jednu nogu.

OGRANIČENO POMICANJE KUKOVA

W sedenje stvara veliki pritisak na kukove i na kolena pa se oni vremenom naviknu na taj pritisak. Dugoročno sedenje u ovoj poziciji ograničiće pomicanje kukova pa će dete vremenom imati više problema sedeti s nogama ispred sebe.

Kako odviknuti dete od sedenja u W poziciji?

Foto: Freepik

Odvikavanje od ovakvog sedenja neće biti lako, baš zato što dete oseća određenu sigurnost i stabilnost kada je u ovom položaju. Svakodnevno dete treba podsećati da sedne u drugačiji položaj, da su noge ispred njih, raširene ili ne, ili da kleče. Ukoliko dete ide u jasle ili vrtić vaspitači/ce su ti koji će podsticati dete da sedi u pravilnom položaju, po uzoru na drugu decu jer transfezalni prenos znanja ’’ sa deteta na dete’’ najefikasniji. Takođe, dete može sedeti u ’’turskom’’ sedu. Iako će ovakvo odvikavanje trajati možda dugo, budite strpljivi, a pri tom možete dete i učiti da ispravno drži i leđa.

Detetu morate biti vi primer!

Uvek mu kod kuće na ličnom primeru pokažite kako da sedi, neka vas imitira i uspeh neće izostati.

Autor: Master Defektolog Miloš Vojnović, OSŠ ,, 9.MAJ’’ Zrenjanin

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img

Najnovije

13. maj 1980. Bio je utorak – imali smo 18 godina, tek…

Rock & roll je bio svuda oko nas, mirisalo je na novi val i vuklo na ples. Mogao si izgledati kako hoćeš, ići gde hoćeš, raditi šta hoćeš – naravno u spektru ponuđenog. Bili smo mangupčići, ali svetlosnim godinama daleko od ičeg nalik kriminalu.

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img