Da li plastika može vašu bebu učiniti gojaznom?

Čak i pre rođenja, hemikalije mogu poremetiti metabolizam i doprineti budućoj gojaznosti, pokazuje nova studija.

Za to je odgovoran Benzil butil ftalat (BPP), koji se upotrebljava u proizvodnji hrane. BPP pripada kategoriji ftalata, hemikalija koji se upotrebljavaju u proizvodnji plastike, jer je čine mekom i elastičnom. Da bi utvrdili uticaj ovog jedinjenja na ćelijski metabolizam, naučnici su koristili životinjske matične ćelije i posmatrali kako će izlaganje ovoj hemikaliji uticati na njihov epigenom. Pokazalo se da je pod uticajem BPP-a nastajalo i do pet puta više masnih ćelija.

Endokrinolozi složni: hemikalije su povezane sa gojaznošću, neplodnošću i razvojnim poremećajima kod dece

Matične ćelije mogu postati bilo koja vrsta ćelija u organizmu, a zbog ovih epigenetskih promena, i fetus u razvoju može biti pod rizikom od buduće gojaznosti.

Naučnici su decenijama problem prekomerne težine smatrali posledicom preteranog unosa hrane i neaktivnosti, ali se nije obraćalo dovoljno pažnje i na uticaj životne sredine i ekpresiju gena.

Epigenetika upravo izučava način na koji hemikalije kojima smo izloženi utiču na ekspresiju (ispoljavanje) gena. Sve više studija povezuje epigenetske promene sa rastom stope gojaznosti.

Za ftalate se već neko vreme zna da utiču na gojaznost, ali ovo je prvo istraživanje u kome se otkrilo i kako BPP dovodi do gomilanja masnih naslaga.

J.P.

Izvor: Sajens dejli

Iskustva vaše bake mogu uticati na gene vaše dece

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img