Da li se u državnim vrtićima ukidaju kuhinje?

Uvođenje keteringa umesto kuhinja u vrtiće posredno je pretnja za bezbednost dece zato što podrazumeva odlazak stručnog kadra

Već dugo smo svedoci sistematskog urušavanja javnog predškolskog sistema, kroz uvođenje keteringa u državne vrtiće i angažovanje specijalizovanih agencija za spoljne usluge poput čišćenja. Istovremeno postepeno se ukidaju kuhinje u predškolskim ustanovama, i radi na “racionalizaciji” tehničkog osoblja, plaćenog i ispod minimalca, tako da kuvari, servirke, higijeničarke u većem broju odlaze pod nejasnim okolnostima, navodi se u saopštenju zabrinutih roditelja beogradskog vrtića “Skadarlija”.

Oni ukazuju da su tokom 2022. godine brojni radnici napustili vrtiće, na šta javnost nije ozbiljnije reagovala.

– Uprave vrtića istovremeno nisu adekvatno oglašavale konkurse, a Gradski sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu se oglušio na dopise i na protest sindikata vaspitača, organizovanog 8. marta povodom upita koji je stigao iz Uprave o tome kog osoblja bi mogli da se “oslobode”. – upozoravaju roditelji.

Kako kažu, u jednom novobeogradskom vrtiću kompletno osoblje higijeničarki otišlo je na “bolovanje”. Od nedavno, u nekim opštinama ukinuta je hrana za decu s alergijama (a zatim je na opštini Stari grad ekspresno vraćena nakon protesta roditelja).

– Da bi svi ovi potezi i odluke prošli neprimećeni, od septembra su najavljeni besplatni vrtići na teritoriji Beograda. Stručnjaci, sindikalci i roditelji upozoravaju da ceo ovaj proces predstavlja pretnju po dobrobit dece. – dodaje se u saopštenju.

Pretnja po dobrobit dece

Uvođenje keteringa umesto kuhinja u vrtiće posredno je pretnja za bezbednost dece zato što podrazumeva odlazak stručnog kadra koji pored primarnog posla predstavlja ispomoć vaspitačima.

– Kad ih više ne bude – ko će ostati s decom? Povećava se rizik od povreda i nesreća. Takođe, u slučaju npr. požara – upravo bi se ovo osoblje angažovalo u spasavanju dece jer higijeničarke, servirke i kuvarice znaju svako dete ponaosob, i šta voli ili šta sme da jede i uživaju njihovo poverenje. One su čuvari naše dece, njima poznata lica u najosetljivijem uzrastu i periodu odrastanja. Priprema hrane za decu s alergijama takođe zahteva stručnjake i ozbiljnu logistiku. Takođe, kvalitet ishrane bi nesumnjivo opao ukoliko bi se hrana dostavljala u upitnim ambalažama, suva i hladna, od strane ketering agencija, umesto da je osmišljavaju nutricionisti, i pripremaju stalno zaposleni u već postojećim kuhinjama koje ispunjavaju visoke standarde opreme i procesa rada, uz deci poznate servirke što sve zajedno čine stabilno i bezbedno okruženje za decu. – kažu zabrinuti roditelji koji ne žele da u vrtiće, umesto osoblja koje je tu zaposleno, dođu ketering agencije i agencije za čišćenje.

Prava cena besplatnih vrtića

Roditelji dece koja pohađaju PU “Skadarlija” veruju da su besplatni vrtići “trojanski konj privatizacije”.

– Uništiti dobru državnu uslugu, nametnuti “besplatnu” zamenu, koja će se u stvari plaćati iz državnog budžeta tj. od naših poreza, potom zbog novih “ušteda” smanjiti kvalitet usluge i na kraju uvesti naplaćivanje – to je formula privatizacije. Da ne govorimo o ekološkom aspektu – ketering u plastičnim ambalažama, veće trošenje energije, povećanje saobraćaja radi transporta hrane, suva, hladna i brza hrana koja može biti neutvrđenog kvaliteta.

Roditelji koji su pokrenuli ovu inicijativu žele da ohrabre roditelje iz ostalih vrtića, gde ih uveravaju da uvođenja keteringa neće biti i da sve ostaje po starom – da se obrate svojim upravama i traže informacije zvaničnim putem vezane za spiskove zaposlenog tehničkog osoblja, evidenciju dolazaka, broj onih koji su otišli, da pitaju gde su objave oglasa i napori da se zaista zaposli adekvatan broj pažljivo selektovanih kadrova koji provode vreme u blizini naše dece.

– Zanemeli smo pred činjenicom da se sve ovo događa upravo uoči tragedije koja je nedavno pogodila čitavo društvo, i otkrila manjakavosti školskog sistema. Smatramo da je ovaj tragičan događaj bez presedana ujedno i opomena i obaveza da se kao zajednica, kao društvo i kao roditelji izborimo za bezbednost dece i posvetimo se stvaranju kvalitetnog sistema predškolskog i školskog obrazovanja, kako oglašavanjem u javnosti tako i svim drugim vrstama zalaganja za kvalitet nege i brige o novim generacijama.

Izvor: Zelena učionica

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img