Deca koja preskoče prvi jutarnji obrok dobijaju tog dana lošije ocene: Bez dovoljno šećera u krvi, nema pažnje na časovima

Preskakanje doručka jedna je od najlošijih navika, posebno kod dece školskog uzrasta. Odlaganje doručka može dovesti do hipoglikemije, odnosno pada šećera, kaže doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći, piše "RTS".

Za dobar početak školskog dana, veoma je važno osigurati dovoljno energije, što znači nikako ne treba preskočiti doručak.

Doručak je najvažniji obrok, jer doprinosi boljem pamćenju, a samim tim i razumevanju gradiva u školi.

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći ukazala je da se kod dece školskog uzrasta, kao posledica izostanka doručka, često dešavaju hipoglikemije.

Prema njenim rečima, devojčice žele da izgube kilograme, pa preskaču najvažniji obrok, međutim, to nikako nije način da se reši problem.

Kada deca ne doručkuju, nemaju dovoljno šećera u krvi, nema pažnje na časovima, kaže doktorka.

– Svaki put kad preskočite doručak vi usporite metbolizam i sve što želite dobro da uradite na kraju ne bude. Veoma je važno da svi doručkujemo, a posebno deca koja rastu i razvijaju se – istakla je doktorka Stefanović.

Mnoga istraživanja su pokazala da deca koja preskoče prvi jutarnji obrok imaju lošije rezultate na testovima nego oni koji su ujutro doručkovali.

Za kvalitetan doručak odaberite žitarice sa mlekom, voće, jogurt i integralno pecivo.

Izvor: RTS

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

1 Komentar

  1. Dorucak je najbitniji obrok bez obzira sta ko govori, posebno za decu. Ne treba naravno preterivati sa unosom hrane ali treba jesti po malo od svega. Na taj nacin organizam dobija energiju, gorivo koje je potrebno da se funkcionise normalno u toku dana i da organizam radi na svom imunitetu. Jos ako se tome doda i nemacki kordiceps za jos bolju koncentraciju i ocuvanje mozdanih funkcija, ne treba da se brinemo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img