Denis Rahmanović, dečak koji je za godinu dana pročitao 300 knjiga

Denis Rahmanović, učenik petog razreda Osnovne škole „Jovan Ristić” u Borči, osvojio priznanje Biblioteke grada Beograda „Čitalac godine”

„Čitalac godine”, prestižno priznanje koje dodeljuje Biblioteka grada Beograda, uručeno je Denisu Rahmanoviću, dečaku koji je pročitao bezmalo oko 300 naslova u protekloj godini. Na svečanosti povodom Dana Gradske biblioteke i njenog 90. rođendana, Denis je ponosno sedeo kao najmlađi nagrađeni.

Epidemija je uticala na život svih građana. Deca su uglavnom pohađala nastavu onlajn, imala su više slobodnog vremena, jedno vreme su provodila više vremena kod kuće pa je Denis odlučio da kvalitetno vreme provede uz kvalitetnu literaturu.

– Mama i tata su mi čitali knjige za decu, slikovnice, a kada sam krenuo u prvi razred nastavio sam da čitam sam. Naučio sam slova već sa pet godina i tada sam zavoleo knjigu. U školi sam počeo da čitam lektiru. Branko Ćopić, Branislav Nušić, Uroš Petrović samo su neki od pisaca koje sam veoma rado čitao – započeo je priču mlađani Palilulac.

Njegove prve pročitane knjige bile su o Džeronimu Stiltonu, mišu novinaru koji se upušta u razne avanture i rešava misterije, autora Elizabete Dami. Pored tri stotine pročitanih naslova samo u prošloj godini, Denis je bio fasciniran serijom knjiga Rika Riordana „Persi Džekson i bogovi Olimpa”.

– Oduševile su me još „Misija trio” Izabel Kanten, „Pet prijatelja” Inid Blajton, ali i knjige domaćih autora, naročito Nušićeve komedije, a poklonom Biblioteke grada u kom sam dobio dve knjige i dva atlasa obogatio sam kućnu kolekciju – naveo je Denis.

Školarci u današnje vreme najčešće čitaju postove sa Fejsbuka, opise slika sa Instagrama, a kada dođe vreme za školsku lektiru, na internetu se traži štivo, po mogućstvu, u što kraćoj verziji. Prepričane knjige, recenzije sa interneta, Denisu nisu naročito interesantne. Ovaj dečak više voli šuštanje stranica pod prstima nego zvuk kliktanja miša na računaru.

Škola je rezervisana za zbirke pripovedaka, bajki, pesme, priče… Ali, kada neko voli da čita, ne bira. Tako Denis s nestrpljenjem iščekuje časove srpskog jezika, a podrška mu ne manjka ni od nastavnice srpskog koju je odmah obavestio o prestižnoj nagradi.

– Jedva čekam da se vratim u školsku klupu. Ova onlajn nastava je pomalo naporna, mislim da bi se moji vršnjaci uglavnom složili sa mnom. Na nekoliko sajtova pratimo nastavu, a i lakše je kada nastavnik stoji ispred nas. Naročito nama petacima koji smo sada dobili nove predmete – objašnjava učenik petog razreda Osnovne škole „Jovan Ristić” u Borči.

Koliko ga čitanje zabavlja govori i činjenica da je neke knjige pročitao i po dva, tri puta. Naučnofantastični i avanturistički žanr mu za sada najviše prijaju. Nije isključeno da će, kako bude odrastao, više pažnje posvetiti nešto kompleksnijim sadržajima, uzimajući u obzir da voli književnost.

– Knjige Dejvida Valijamsa mogu uvek da čitam. I svaki naredni put je kao prvo čitanje. To su sadržaji koji nikada nisu dosadni, pored neizostavnog Džeronima Stiltona i jedne od mojih najdražih kad sam bio mlađi, „Kućica na drvetu od 13 spratova” od Endi Grifits – rekao je mladi ljubitelj knjige.

Mladi danas malo čitaju. Uz malo podsticaja, kod nekih se javlja zainteresovanost i ona možda preraste u veliku strast. Ovaj simpatični dečak ima poverenja u knjigu i zna da ga nikada neće izneveriti, a ni on nju. Što je stariji, kaže on, sve će više čitati, razumeti i uživati u literaturi.

– Svestan sam da deca slabije čitaju. Ja to volim jer na taj način saznajem nove stvari koje nisam znao, doživljavam ono što se dešava junacima u knjigama, upuštam se u avanturu kao da sam deo priče. Imam nekoliko drugara koji vole da čitaju i sa njima često diskutujem o pročitanim knjigama, preporučujemo jedni drugima neke naslove. Ostali uglavnom više vole da igraju igrice – iskren je bio Denis.

Povodom Dana i obeležavanja devedesetogodišnjice Biblioteke grada, pored Denisove titule „Čitaoca godine” do 14 godina, dodeljene su i nagrade „Marija Ilić Agapova” – za najboljeg bibliotekara grada Beograda, „Gligorije Vozarović” – za najboljeg izdavača, nagrada za najčitaniju knjigu stranog autora, kao i Povelja za izuzetan doprinos.

Izvor: Politika

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img