Devetogodišnji Strahinja pronašao novac na ulici i odneo ga učiteljici

Poštenje se uči od malih nogu. Najbolji primer za to je Strahinja Tabić (9), učenik IV razreda OŠ „Milovan Glišić“. Na putu od škole do kuće pronašao je 6.000 dinara i odmah ih doneo učiteljici. Novac koji je pronašao dečak koji dolazi iz porodice u kojoj su oba roditelja nezaposlena predat je policiji kako bi […]

Poštenje se uči od malih nogu. Najbolji primer za to je Strahinja Tabić (9), učenik IV razreda OŠ „Milovan Glišić“. Na putu od škole do kuće pronašao je 6.000 dinara i odmah ih doneo učiteljici.

Novac koji je pronašao dečak koji dolazi iz porodice u kojoj su oba roditelja nezaposlena predat je policiji kako bi pokušali da pronađu vlasnika.

– U četvrtak sam se vraćao iz škole sa drugaricom kada sam u Ulici Milića Kedića, blizu moje kuće u Zvorničkoj ulici, video razbacan novac na asfaltu i trotoaru. Sagnuo sam se i brzo ga pokupio. Bilo je ukupno 6.000 dinara. Pomislio sam da je pare izgubio neki čovek, verovatno neko kome je taj novac potreban, možda da deci kupi nešto. Iako do škole ima da se ide kilometar peške, odmah sam se vratio, našao učiteljicu i dao joj novac – priča Strahinja, visinom među najnižim, ali svojim delom definitivno najviši među školskim drugovima.

Strahinja, koji je dobar đak, kaže da mu je ovo prvi put da je pronašao novac. Kako kaže, mama i tata su mu rekli: „Svaka ti čast“, a učiteljica i celo njegovo IV/3 su ga pohvalili.

– U školi učimo da budemo pošteni, da čuvamo tuđe stvari, da vratimo ono što nije naše. Samo sam uradio ono što nas uče – skroman je dečak.

Ponosna i učiteljica

U prvom momentu sam bila zatečena njegovim potezom i naravno da sam oduševljena, pogotovo uzimajući u obzir materijalnu situaciju njegove porodice. Pričala sam i sa drugom decom šta bi oni uradili u ovom slučaju, mnogi od njih rekli su da bi postupili kao Strahinja, tako da sam veoma ponosna, kaže učiteljica Jasmina Marković.

Njegova porodica se proletos našla u teškoj situaciji, jer im je domaćinstvo poplavljeno. Roditelji Strahinje i njegove starije sestre Milice (17) su nezaposleni, otac povremeno radi kao keramičar, a dečakovi školski drugovi i drugarice su prikupljali pomoć za njega.

Inspektorka za maloletničku delinkvenciju valjevske policije Jelena Petrović, koja je preuzela novac koji je Strahinja našao, kaže da je ovo prvi put da dete pronađe novac i o tome odmah obavesti starije.

– Uglavnom pronalaze dokumenta ili ključeve, ali ovo nas je baš prijatno iznenadilo. Obavili smo razgovor sa dečakom, obavestili tužilaštvo, novac deponovali kod nas, tako da ćemo, ukoliko se pojavi vlasnik, sa zadovoljstvom vratiti pare koje je Strahinja pronašao – kaže inspektorka.

Izvor: Blic

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pogled kroz ključaonicu braka: Uvek je “onaj drugi” više kriv

“Kada bi on samo manje radio, kada bi ona samo manje komentarisala, kada bi njena mama ređe dolazila, sve bi bilo, da ne kažem - banja”. U realnosti, i kada zagrebemo dublje, postoji mnogo toga što nije tako jednostavno, evidentno i podrazumeva odgovornost i analizu ponašanja oba supružnika. - Piše Ana Jokić, psihoterapeut

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img