Dojenje može bebe izložiti opasnim hemikalijama

To ne znači da treba obeshrabrivati majke da doje, već preduzeti nešto da se smanji upotreba ovih opasnih hemikalija koje do beba stižu kad su najosetljvije, poručuju naučnici.

Kod beba koje sisaju, nivo industrijskih hemikalija iz grupe perfluoralkilovanih jedinjenja (PFAS), koje se povezuju sa rakom i bolestima imunog sistema, svakog meseca raste od 20%-30%. To pokazuju rezultati studije Škole za javno zdravlje T.H. Han univerziteta Harvard.

Ovo je prvo istraživanje u kome se proučavao prenos perfluoralkilovanih jedinjenja kroz majčino mleko i rezultati su zabrinjavajući. „Znali smo da se male količine PFAS pojavljuju u majčinom mleku, ali sad smo utvrdili da se vremenom ove hemikalije nakupljaju u krvi beba,“ kazao je Filip Grandžin, profesor sa Škole za javno zdralje.

Kako se majčino mleko prilagođava potrebama bebe

Perfluoralkilovana jedinjenja se upotrebljavaju pri proizvodnji vodootpornih tekstila i odeće, ambalaže za hranu, boja, lubrikanata. Prisutni su krvi ljudi i životinja širom sveta i štetno utiču na plodnost, rad žlezda i imunitet, a posebno je loše to što se jako dugo zadržavaju u telu.

Naučnici su studiju sproveli na Farskim ostrvima, gde su pratili 81 novorođenče, prateći nivoe perfluoralkilovanih jedinjenja u krvi dojilja i beba na svakih nekoliko meseci.

Kod dece koja su isključivo sisala, nivo ovih hemikalija u krvi rapidno je rastao za 20%30% mesečno, da bi do prestanka dojenja čak premašio nivo PFAS u krvi majke. Bebe koje su hranjene kombinovano imale su manje količine PFAS u krvi.

Dojenje u narodnim običajima i verovanjima

Nakon prestanka dojenja, nivo PFAS u krvi kod beba je počeo da opada.

Dojenje je vodeći način izlaganja dece perfluoralkilovanim jedinjenjima, poručuju naučnici, ali dodaju da to ne znači da treba obeshrabrivati majke da doje, već preduzeti nešto da se smanji upotreba ovih opasnih hemikalija koje do beba stižu kad su najosetljvije. „Suludo je što dozvoljavamo otrovnim hemikalijama da dospeju u najdragoceniju hranu za bebe i tako ugroze zdravlje budućih generacija,“ zaključuje dr Grandžin.

Prevela: Jovana Papan

Izvor: hsph.harvard.edu

 

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

1 Komentar

  1. A istrazivanje sponzorisano od strane proizvodjaca vestackih mleka – kao i sva istrazivanja u USA????

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img