‘Hormon ljubavi’ ključan za razvoj očinskog instinkta

I očevo telo, a ne samo majčino, proizvodi hormone potrebne za razvijanje povezanosti, lojalnosti, odgovornosti, brižnosti i ljubavi prema detetu

Piše: Tajana Tretnjak

Hormon oksitocin proizvodi se u ženama i muškarcima tokom intimnog kontakta, a često ga nazivaju i „hormonom ljubavi“. Ovaj hormon važan je za majku jer telo priprema za uspešnu trudnoću i porođaj, ali i za oca. Istraživanja su pokazala da se ovakva hormonska aktivnost u očevima javlja već tokom partnerkine trudnoće, a pojačava se ako je otac prisutan na porođaju. Kod očeva su hormoni prolaktin, vazopresin i oksitocin na najvišem nivou u razdoblju oko porođaja.

Podozanje devojčica budi tatinu žensku stranu

Pojačana proizvodnja prolaktina povezuje se sa stvaranjem povezanosti, privrženosti i brižnosti. Povišen nivo vazopresina stvara kod oca potrebu da štiti porodicu i da želi da ostane kod kuće umesto da izvan nje traži novu partnerku. Vazopresin je poznat i kao hormon za monogamiju, odnosno za stvaranje osećaja odgovornosti.

Uloga tate u razvoju deteta

Intimnost između deteta i oca, posebno dodirivanjem kože, dovodi do pojačane proizvodnje oksitocina. Povišen nivo oksitocina u očevom telu ključna je za razvoj njegovih instinkata kao brižnog roditelja. Rezultat ove pojačane hormonske aktivnosti su povezanost, privrženost, odgovornost, lojalnost, zaštita, ljubav i briga kod novopečenih očeva.

Izvor: Klokanica

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

ZdravoRastimo ,,Sportski dan“ za više od 400 novosadskih osnovaca

Pod sloganom „Igraš ili ne?” na novosadskom stadionu FK Vojvodina „Karađorđe”, više od 400 učenika novosadskih osnovnih škola učestvovalo je u ZdravoRastimo ,,Sportskom danu”, koji u okviru akcije „Nacionalno razmrdavanje“ po drugi put organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé Srbija. Ove godine manifestacija je održana kao deo 12. Olimpijskih sportskih igara učenika Republike Srbije, u cilju da doprinese razvoju sportskog duha i zdravih navika kod dece.

Da li će onaj ko nasrne na prosvetare ići u zatvor

Najavljene izmene Krivičnog zakonika podelile stručnu javnost na one koji smatraju da će prosvetni radnici biti zaštićeniji i druge koji su mišljenja da je reč o krivičnopravnom populizmu

Od Biblije preko nauke zdrava porodica i partnerski odnosi su prioritet

O tome da je finansijska nesamostalnost odrasle žene teška i ponižavajuća, o umisljenosti da samo majka u sebi ima ljubav i da detetu samo majka treba... su takođe vrlo opterećujuće za mlade mame.

“Mučimo generacije dece da bismo svi zadržali svoja radna mesta”

Naša deca koja odu u inostranstvo procvetaju u drugim sistemima gde se uči samo ono što je važno, a ne sve što postoji u toj struci

Da li nastavnici i dalje vole svoj posao

"Ovaj posao ne treba da radi, niti može da ga radi, niko ko ga ne voli. To mogu da vam kažem pouzdano, jer krajem godine idem u penziju, i nikada, nijednom mi se nije desilo da poželim da odem."

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img