Inženjerka napravila igračke koje podstiču devojčice da majstorišu

Šta bi se desilo ako uklonimo drečavu roze boju sa polica u prodavnici igračaka ili za trenutak skroz sklonimo barbike i lutke ? Da li bi svet prestao da postoji?   Umesto lutkica i haljinica „GoldieBlox” prodaje jako zanimljive komplete namenjene za konstruisanje, projektovanje i majstorisanje, kao i knjige, u nadi da će mlađim ženskim […]

Šta bi se desilo ako uklonimo drečavu roze boju sa polica u prodavnici igračaka ili za trenutak skroz sklonimo barbike i lutke ? Da li bi svet prestao da postoji?

 

Umesto lutkica i haljinica „GoldieBlox” prodaje jako zanimljive komplete namenjene za konstruisanje, projektovanje i majstorisanje, kao i knjige, u nadi da će mlađim ženskim generacijama uspeti da prenese ljubav prema tehničkim naukama.

U svakoj većoj prodavnici igračaka neizbežne su ružičaste police ispunjene barbi lutkama, plastičnim nakitom, plišanim kucama i macama, i ostalim stvarčicama u kojima bi, tradicionalno, trebalo da uživaju devojčice. Roditelji svojim ćerkama, tako, često kupuju minijaturne dečje rerne za spremanje kolača, plastične tanjiriće i šoljice za čaj, uz neizostavnu kecelju. Pogađate koje boje – roze, naravno.

igracke za devojciceUz ovakve igračke klinceze se uživljavaju u ulogu domaćice ili majke. Tako se od malih nogu pripremaju za ono što ih čeka u budućnosti i za šta su „predodređene po rođenju”. Samim tim, uz toliko mladih žena koje su u detinjstvu roditelji prosto „bombardovali” mnoštvom stereotipnih igračaka namenjenih isključivo devojčicama i ne čudi zašto tako malo njih razmatra čak i samu mogućnost da se jednog dana oproba u zanimanjima u kojima tradicionalno dominiraju muškarci, kao što je inženjering, na primer. Možda je problem u tome što ih društvo nikada nije dovoljno podsticalo na to da se bore za takva radna mesta?

Inženjerka Debi Sterling, koja je studije završila na Stenford univerzitetu, bila je neprijatno iznenađena i pomalo ogorčena što na njenom smeru na fakultetu gotovo da nije bilo nijedne koleginice. Međutim, odlučila je da promeni taj negativan trend i pomogne da stasaju nove generacije žena inženjera. Osnovala je „GoldieBlox”, kompaniju za proizvodnju igračaka koja devojčicama nudi neke nove i drugačije opcije, umesto lutkica i haljinica, koje obično kupujemo svojim klincezama. O čemu se tu, zapravo, radi? „GoldieBlox” prodaje jako zanimljive komplete namenjene za konstruisanje, projektovanje i majstorisanje, kao i knjige sa sličnom tematikom, u nadi da će mlađim ženskim generacijama uspeti da prenese ljubav prema tehničkim naukama.

„GoldieBlox” prodaje jako zanimljive komplete namenjene za konstruisanje, projektovanje i majstorisanje, kao i knjige sa sličnom tematikom, u nadi da će mlađim ženskim generacijama uspeti da prenese ljubav prema tehničkim naukama.

Reklama za „GoldieBlox” igračke je, takođe, dosta interesantna. Počinje tako što tri slatke devojčice sede ispred televizora i dosađuju se gledajući reklamu za lutke. Kako bi se rešile dosade, obučene u mala radnička odela, od stereotipnih igračaka one slažu Goldbergovu napravu koja se okreće i pomera po kući i dvorištu, dok na kraju ne pritisne dugme na televizoru i ne promeni kanal, i sa reklame za lutke sliku prebaci na plavu devojčicu u građevinskom šlemu i kombinezonu. To je „GoldieBlox” devojčica inženjer.

girl-wall

Kao što se iz ove reklame može videti, „GoldieBlox” predstavlja nešto drugačiju verziju idealne devojčice, kakva szenske igrackee retko viđa među lutkama princezama i crtaćima o vilama, koje obično krase police u prodavnici igračaka. Takva devojčica je lepa, ali to nije jedina osobina koja je krasi. Uz to je i pametna, snalažljiva, i skoro uopšte nije zainteresovana za haljine ili svetlucave stvarčice. To je nova vizija mlade žene, koja omogućava devojčicama da shvate da je interesovanje za građevinarstvo i pravljenje zanimljivih stvari poželjno i isto toliko zabavno kao i interesovanje za odeću i igračke ukrašene pink volančićima. Ona predstavlja pokušaj da se pokaže kako idealna devojčica može da izgleda kada bi rodne uloge, koje definišu većinu igračaka za devojčice, jednostavno nestale.

Šta bi se desilo ako uklonimo drečavu roze boju sa polica u prodavnici igračaka ili čak, za trenutak, skroz izbacimo deo sa barbikama i lutkama? Da li bi svet prestao da postoji? Možda bi devojčice u tom slučaju konačno imale slobodu da istraže tradicionalne muške poslove, kao što je građevinarstvo, na primer? „GoldieBlox” nastoji da uspostavi svet jednakosti, tako što u potpunosti ruši rodne stereotipe koji sprečavaju veliki broj inteligentnih i pametnih mladih žena da zakorače u svet tehnike i tehnologije.

Izvor: Fondacija Novak Đoković

 

Pročitajte još i:  Kako su devojčice proterane iz Lego grada

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img