Izum mladog Obrenovčanina bi mogao roditeljima da uštedi 40.000 dinara

Matija je prvi put na ideju za ovaj projekat došao gledajući kako se njegova sestra muči da odvikne dete od noše.

Mladi Obrenovčanin Matija Nikolić (23) izumeo je pomagalo koje bi olakšalo roditeljima da naviknu decu na nošu. Pomoću spravice koju planira da napravi deca bi mogla mnogo lakše i brže da prestanu s korišćenjem pelena, što bi na godišnjem nivou roditeljima moglo da uštedi i preko 40.000 dinara.

Matija je prvi put na ideju za ovaj projekat došao gledajući kako se njegova sestra muči da odvikne dete od noše. Kako kaže, nekad su deca prestajala sa korišćenjem pelena oko prve godine, dok danas imamo i dvogodišnjake koji još uvek ne znaju da koriste nošu – prevashodno zato što čitav ovaj proces može da bude prilično zahtevan, stresan i za roditelje i za dete, i ni malo jeftin.

Pročitajte i: Odvikavanje od pelena – 7 znakova da je dete spremno i 7 znakova da nije

– Prvo, dugo korišćenje pelena nije zdravo za razvoj deteta, može negativno da utiče na kukove i hod, a nije ni najmanje povoljno. Najveći je problem kada se nađete negde van kuće, u restoranu ili kafiću, i vaše dete želi u WC. Velika većina roditelja će u takvoj situaciji dati detetu da koristi pelenu, jer su prenosive noše em prilično skupe, em glomazne za nošenje, a deca često i dobijaju ojede jer se kesa nalazi na gornjem delu, na kojem sedi dete – počinje priču Matija.

Zato je osmislio proizvod koji bi objedinio četiri stvari koje su svakom detetu ovog uzrasta neophodne – prenosivu nošu, adapter za WC šolju, stolicu i steper.

– To je jedini proizvod tog tipa u svetu, a kada je sklopljen može da stane i u žensku torbicu. Kad se raskopi u nošu, dobra strana je što se kesa nalazi sa donje strane, pa je manja verovatnoća da će doći do ojeda. Za razliku od drugih danas dostupnih proizvoda, može da se koristi obična kesa, pa roditelji ne bi morali da daju novac i na to – priča Matija za “24 sata“.

Počitajte i: Jeste li čuli za bespelenaštvo?

Matija, koji je završio vazduhoplovnu akademiju i bavi se rvanjem već 10 godina, kaže da je kroz razgovor sa analitičarima zaključio da bi ovaj proizvod mogao da se prodaje šitrom sveta. Uspeo je da napravi dogovor sa jednom kompanijom koja će mu proizvoditi alat i noše, i koja bi kasnije distribuirala proizvod u šest svetskih zemalja.

– Međutim, za pokretanje ovakvog projekta je potrebno dosta novca koji ja, budući da živim s majkom, zaista ne mogu da stvorim. Sada sam u procesu traženja investitora koji bi želeo da uloži 35.000 evra u ovaj projekat, a prema objektivnim procenama novac bi se vratio jako brzo – iskren je naš sagovornik.

Nakon što je proveo par meseci razvijajući ovaj proizvod, koji bi u finalnom obliku bio prekriven dečjim motivima, Matija je pokušao da se obrati raznim institucijama koje su mu ipak objasnile da se ne bave finansiranjem projekata. Zato pokušava da stupi u kontakt sa nekim bisnismenom koji bi u njegovom projektu prepoznao dobru ideju.

Izvor: Moj pedijatar

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bolje je znanje za 3 ili 4 – nego poklonjena petica

Kada se približi kraj školske godine - na scenu stupa drama oko zaključivanja ocena. Poklonjena, zaslužena - svejedno će se naći u knjižici

Ove godine manje mesta za upis u srednje škole – MALA MATURA 2024

Za upis u srednje škole ove godine će kvota biti nešto veća, jer je smanjen broj mesta u odnosu na prethodnu školsku godinu

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DHA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi od DHA.

Pravila ponašanja za polaganje MALE MATURE – šta đaci nose, čime pišu i kada moraju stići u školu

Za polaganje male mature osmaci se uveliko pripremaju, a ovo su pravila koja moraju poštovati kada dođe vreme za testove

Mala matura na Viberu – kanal za sve informacije

Od sada informacije vezane za malu maturu i upis u srednju školu mogu se pratiti i preko Viber-a

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img