Jednostavan detalj koji spasava živote stotine dece

Svima su nam dobro poznate ove hemijske olovke. Međutim, malo ko je razmišljao o tome zašto poklopac izgleda baš ovako.

Svima su nam dobro poznate ove hemijske olovke. Međutim, malo ko je razmišljao o tome zašto poklopac izgleda baš ovako.

Godine 1991. kompanija BIC je predstavila novo dizajnersko rešenje, koje je kod ogromne većine prošlo gotovo sasvim neprimećeno: vrh poklopca naveliko popularnog modela  hemijske Cristal Pen je – šupalj.
Retko ko je na to obratio pažnju. Ali to ne znači da ovo rešenje nije spaslo dečje živote. Živote više od stotinu dece, ako ćemo precizno. I nešto manjeg broja odraslih. Godišnje.

Mala deca, znamo to, sve na što naiđu stavljaju u usta – da probaju kakvog je ukusa. Naročito vole male predmete koji im celi stanu u ustašca. A odrasli obožavaju da grickaju olovke kada se zadube u misli ili kada su nervozni. Tako se poklopac očas posla nađe u traheji i blokira disanje. Rupica na poklopcu omogućava da čovek dobije neophodnu količinu kiseonika dok ne stigne hitna pomoć. Ovo rešenje podržali su gotovo svi najveći proizvođači olovaka, a Britanski institut za standarde uneo je ispravke u svoja uputstva za njihovu proizvodnju i upotrebu. „Dobar dizajn se odmah vidi. Odličan dizajn se ne primećuje.“ U ovom slučaju, ovaj citat i te kako važi.

P.S. Iz istog razloga i drška od čupa-čupsa je šuplja.

Autor: Maks Burcev

Prevela: Vesna Smiljanić

Izvor: Adme.ru

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img