Kada treba odbiti bebu od dojke

Kada da odbijete bebu od dojke? Mada po­ stoji mnogo činjenica i osećanja koje treba uzeti u obzir, o tome morate sami da odlučite. U međuvremenu razmislite o sledećem:

fejsbuk dojenjeVaša osećanja. Da li i dalje uživate u dojenju kao ranije? Ne žuri vam se da odbacite taj posebni deo svog odnosa s bebom? Onda nastavite sve dok i vi i beba to želite.

Možda vam je dosadilo da stalno izvlačite dojke iz specijalnog grudnjaka (i da uopšte nosite takav grudnjak)? Da li počinjete da čeznete za malo slobode, o kojoj možete samo da sanjate dok dojite? Ideja o tome da dojite jednogodišnje dete jednostavno vam ne odgovara? Ako ste se u nečemu od nabrojanog prepoznali, možda treba da odbijete bebu od dojke ubrzo posle prvog rođendana.

Bebina osećanja. Da li se vaša beba vrpolji dok je na dojci? Da li je nezainteresovana kada otkopčate grudnjak? Sisa samo minut i onda prekine? Možda pokušava nešto da vam kaže – ne rečima, već ponašanjem koje pokazuje da je vaše dojenče možda spremno za budućnost u kojoj će tečna hrana dolaziti iz nekih drugih izvora. Beba obično sama odbaci dojku negde između devetog i dvanaestog meseca, pa ako vam se čini da je vaš mališan na putu da to uradi, možda je vreme da ga pustite. Ali zapamtite da ti prvi koraci ka samoodvikavanju od dojke ne znače da beba odbacuje vas – ona samo odbija vašu uslugu.

Naravno, bebine signale moguće je i pogrešno protumačiti. Sa pet meseci nedostatak interesovanja za sisanje može biti samo znak njenog povećanog interesovanja za svet koji je okružuje. (Ko ima vremena da sisa kada je oko njega tako mnogo raznobojnih predmeta koji privlače pažnju?) Sa sedam meseci bebina želja da stalno bude u pokretu može da nadjača želju za sedenjem u majčinom krilu i sisanjem. Sa devet meseci i kasnije nezainteresovanost za sisanje ponekad je prvi znak bebine želje da se osamostali i da pređe na šolju sa sisaljkom. A u bilo kom uzrastu to se obično dešava kada joj nešto odvlači pažnju (dojenje u tihoj i zamračenoj prostoriji može pomoći), kada joj je zapušen nos (teško je disati ako vam je nos zapušen a u ustima držite bradavicu) ili kad joj niču zubići.

Vaša beba je i dalje privržena dojci, možda i više nego što je bila? Moguće je da nikada neće preuzeti inicijativu u odvikavanju od nje, što znači da ćete vi morati da je odbijete kada dođe vreme. To je takođe uobičajeno i sasvim normalno.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img