Kako je život nepredvidljiv j…m mu mater

Školski primer. Čudi me kako pedijatar nije provalio. – reče pedijatar u Tiršovoj kad smo se vratili u Beograd. Ali nismo se odmah vratili u Beograd. O ne. Dosta smo lutali.

Zdravo Sofija. Dugo nisam pisao. Imam svoje razloge. Evo tri i po godine. Pih, proletelo je.

Pišem ti ovo dan pre nego što opet, sada već po 4. put idemo u Tiršovu. Zašto? Krenuću od početka.

Bilo je leto. 2014. Prelepo. Spakovali smo se. Auto je bio pun. Svi smo bili veseli. Duster je bio spreman da se ponovo spušta niz Soline. Prethodni put smo se zeznuli i nismo platili putno osiguranje pa smo pukli 60€ na pedijatra na Visu.

Na prelazu u Višegrad si se ispovraćala. Nije ti bilo dobro. Pila si neko mleko. Razumljivo. Deci je loše u kolima. Malo sumnjivo doduše, ti nikad ne povraćaš u kolima.

Stigli smo u Opuzen. “Tata nosi me!” “Bole me noge!” “Neću neću neću!”

U prvi mah pomislili smo da si se malko razmazila ali Milici i meni je od starta nešto bilo sumnjivo. Prosto to nije bilo naše dete. Naše dete je nasmejano, voli da se igra, trči, skače po krevetu, igra fudbal. Prethodne godine na Visu na 10 stepeni nisi iz vode htela da izađeš.

Ovoga puta ne.. Nosi me nosi me nosi me.. Piškiš ko luda. Piješ vodu ko luda.

Legneš da gledaš crtani, prethodno si piškila, zamenjena ti je pelena, praviš baru preko pelene…

Školski primer. Čudi me kako pedijatar nije provalio. – reče pedijatar u Tiršovoj kad smo se vratili u Beograd.
Ali nismo se odmah vratili u Beograd. O ne. Dosta smo lutali. Prvo si počela da dišeš ubrzano. Ja guglam nešto kao simptome, izlazi mi dijabetes. Hm, jebote, setim se Laka ima dijabetes, da nije i Sofija te sreće? Ma lud si – ne lupetaj – jedi govna – stvarno si debil – samo se zajebavaš – ne budali – šta ti pada napamet – malo je kenjkava – mnogo ste je razmazili – drska je – bezobrazna je – treba da se aklimatizuje.

Odemo u petak u hitnu. Sumnjamo na neku upalu. Uha, dupeta, čega jebeno god. Kažu u hitnoj, ništa strašno, neka mokri, neka pije vode, vlaga je malo je aklimatizacija, malo je crveno uho.

Ok, ajmo nazad. Povraćaš još jednom, i još jednom. Dišeš ubrzano. I brže i brže. 36 udisaja u minuti. Šta ćemo, dali su to neke lekiće. Da vidimo kako ćemo za vikend. 40 udisaja u minuti. 16 je normalno.

Ide vikend. Ajmo da sačekamo kontrolu u ponedeljak. Ajmo sutra na plažu, sigurno će ti biti bolje pored mora. Ti si puna duha, hoćeš da se igraš, malo si neraspoložena, malo plačeš, malo vrištiš ali hoćeš da se igraš. Ide noć. Ijao. Dahtanje se nastavlja. Prolazimo nekako vikend sve vreme teško dišeš.

Ujutru mi spavaš na grudima dižeš se i tiho izgovaraš: “Tajo, ho..oo..ću kući” Odlepljujem. Govorim Milici da se pakujemo i krećemo za Beograd da nisam siguran da ćeš izdržati. Milica kaže da sačekamo kontrolu pa ćemo da vidimo.

Ponedeljak ujutru, idemo kod pedijatrice koja sumnja na astmu. Kaže vlaga je to je močvarno tle, sigurno je neki početak astme, daje ti inhalator i pumpicu sa berodualom.

Prolazi još dva dana nije ti bolje. Ja i dalje guglam i pitam doktor interneta i svi simptomi ukazuju na dijabetes. Nisu ti merili šećer. Doktorka je rekla biće joj bolje. Pitam Milicu – šta znači bolje – skočiće iz kreveta bolje ili malo će sporije disati i možda će hteti nešto da jede bolje. Ne zna. Ne znam ni ja.

Sreda jutro. Rekla je da dođemo popodne, ja kažem Milici da se pakuje i da krećemo ujutru. Spremamo Diksi (Miličina mama) da ćemo možda odmah u Split ako rezultati budu loši. Seoski lekari vade krv ali ne rade šećer. Rade rentgen, sumnjaju na hočkin, lupetaju gluposti. Kaže doktorka  — moja Sofija ja sam mislila da ćeš ti meni trčeći na kontrolu. Usrala se. Nema pojma šta je. Rentgen čist, krv ko suza.

Izgovaram – Ljudi, ona mokri, pije vodu ko luda, malaksala je, izmerite joj jebeni šećer. Nadrkana mlada doktorka iz Hitne, ajde dosado izmerićemo joj šećer.

Ekran pokazuje – 24.1.

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Pokušavaju da te stave na aparat, da te zakače na insulin i infuziju – ne vredi. Kažem ni minut više da nam nista potrošili, u vozilo i vodite je za Split. Milica ulazi sa tobom u sanitetsko vozilo, ja odlazim po stvari i putujem 157km/h ka Splitu. Jebi ga, Duster ne može brže.

Stižemo u sedam. Milica te je već videla na intenzivnoj, kaže još pola sata su se mučili da ti nađu venu kako bi te zakačili na sistem.

Pitam šta je – Dijabetes Tip 1. Kako je – ne znamo. U ovom trenutku molimo se da pokazatelj koji je sad trenutno neki i neki bude bolji za nekoliko sati. Jebote, koji pokazatelj, šta..

Kaže doktorka da vas ne opterećujem izrazima ona je u teškoj dijabetičkoj ketoacidozi. To je stanje u kome je krv toliko kisela da je pitanje minuta da li će osoba preživeti ili ne. Nije baš tako rekla ali kao da je tako rekla.

Guglam.

Usled nedostatka insulina koji se luči iz pankreasa kada se unose ugljeni hidrati, šećer u krvi se taloži jer ne može da uđe u ćelije, jer nema insulina da od tog šećera otvori vrata ćelije i stvori energiju.

Posledica je to da prvo šećer u krvi raste, mokri se više i više se pije voda jer organizam želi da izbaci šećer. Ne uspeva. Šećer raste. Energije nema. Malaksalost. Javljaju se ketoni. Proces razgradnje masti koja mora da usledi jer organizam i od masti pokušava da iščupa energiju. Nema energije. Kreće poslednja faza ketoacidoze ubrzano disanje. Pluća pokušavaju da se bržim disanjem oslobode ketona i šećera. Kada PH vrednost padne na 6.7 nastupa smrt. Ph vrednost izmerena te noći bila je 6.93.

Brate, ONA JE IMALA PH 6.9!!!! Pa vi imate dete Supermena! Nama je 7.1 teška intenzivna. – rekao je pedijatar na prijemu u Tiršovoj kroz nedelju dana.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

5 Komentara

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img