Kako odvući dete od kompjutera

Tek što smo se sudarili sa ovim problemom napravili smo gomilu propusta. Na početku smo mu jednostavno zabranili da prilazi kompjuteru. Izuzeci su bili veoma retki. Lozinke su bile svuda.

Vanja se rodio u vreme kada su internet, kablovska, interaktivne igrice i druge tehnološke novine prosto upale u naše živote. Za njega su sve ove informacione i kompjuterske tehnologije – same po sebi datost. Kod kuće imamo standardnu tehnološku opremu: kablovsku televiziju sa par stotina kanala, internet, igrice, tablet.

Sin je od malena sve ovo savlađivao i sa pet godina, kada je počeo da upravlja mišem, seo je za kompjuter. Počeli smo sa razvojnim igricama za mališane i tek nakon toga je sin počeo da se igra na kompjuteru.

Nakon određenog vremena zapazili smo zavisnost od kompjuterskih igara. Nije bilo teško ne primetiti je. Sin je gledao u nas raširenih očiju, punih iskrene patnje i drhtavim glasom obećavao: „Pročitaću sve što mi kažete, uradiću sve što treba, samo me pustite molim vas da se igram!!!“.

Zaista, tek što smo se sudarili sa ovim problemom napravili smo gomilu propusta. Na početku smo mu jednostavno zabranili da prilazi kompjuteru. Izuzeci su bili veoma retki. Lozinke su bile svuda.

Pošlo nam je za rukom – Gospod nam je dao poslušno i od rođenja dobro dete. U pitanju nije naša zasluga. Kompjuteru nije prilazio, ali ni zavisnost ni teskoba nigde nisu odlazili, već su se samo produbljivali.

Poznajem dve pravoslavne porodice u kojima je potpuno zabranjen televizor i internet. Deca tamo rastu na zlatnoj ruskoj klasici, sovjetskim crtaćima i filmovima. Međutim, kada nam ova deca dolaze u goste, ona se prosto zalepe za televizor. Ponekada mi se čini da ne samo da prekidaju sa igrom, već i sa disanjem. Svejedno im je šta pokazuju na televiziji: reklame, političke emisije, vesti – oni sa žudnjom gledaju sve, poput zombija.

Drugi roditelji koje poznajemo su okupirani zdravljem i zabranjuju svom detetu da jede slatkiše. Ovo nesrećno dete u gostima pojede toliko slatkiša za veče, koliko naše dete nije u stanju da pojede bez ikakvih zabrana tokom mesec dana.

Spoljašnja zabrana funkcioniše u određenoj životnoj etapi deteta. Zatim dete odrasta i odbacuje zabranu, na primer, odlazi kod drugova i gleda televiziju ili igra igrice na kompjuteru.

Isto važi i za posetu bogosluženja, držanje postova, molitvu – dete jednostavno prestaje da se potčinjava zahtevima roditelja i prestaje da odlazi u hram.

I to veoma često zapažamo među parohijanima. Roditelji dovode svoju malenu dečicu na početak službe (još i bez hrane pred Pričešće) i strogo drže dete za ruku (čik probaj da se mrdneš!).

Veoma često kod takvih roditelja deca kada odrastu, prestaju da odlaze u hram. Ja to zovem „udaviti“.

Možemo pokušati da izolujemo dete od interneta, televizije, ali ga od sveta koji nas okružuje ne možemo izolovati.

On će ipak izaći u svet, ali će izaći bez umeća da odabira informaciju, da se štiti od nje. Potrebno je da uvek imamo na umu da osim kuće postoji i škola i drugovi.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

1 Komentar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img