Kako svetom i dalje vlada storytelling

Koliko je glup i nesvrsishodan put "specijalistički ustrojenih" škola (od Šuvarevog nesrećnog sistema reformi još iz Titovog vremena, pa do današnjeg "dualnog oblika" obrazovanja), koje unapred i zauvek zaglupljuju nadolazeće generacije neukih i totalno dezorijentisanih (m)učenika.

Piše: Dragoslav Bokan

Evo i jednog zanimljivog podatka u vezi istinskog razumevanja funkcionisanja savremene (globalne, post-moderne, digitalne, marketinške, komunikacijske, korporacijske…) civilizacije.

Suprotno svim očekivanjima, više od šezdeset posto vlasnika haj-tek firmi u „Silikonskoj dolini“ su školovani na nekom od fakulteta društvenih nauka, a ne iz „Aj-Ti“ sektora!

Profesori, a ne inženjeri. Znalci klasične mitologije, filosofije, istorije i geteanskih metoda samospoznaje, a ne kompjuterski frikovi i autistični tehnomani.

Time se, po ko zna koji put, dokazuje važnost opšteg obrazovanja (koje nas uči celovitom pogledu na stvari i svet oko nas) i onoga što se na Zapadu zove „hjumanitis“. I pokazuje koliko je glup i nesvrsishodan put „specijalistički ustrojenih“ škola (od Šuvarevog nesrećnog sistema reformi još iz Titovog vremena, pa do današnjeg „dualnog oblika“ obrazovanja), koje unapred i zauvek zaglupljuju nadolazeće generacije neukih i totalno dezorijentisanih (m)učenika.

Za današnjeg elitnog stručnjaka i u srcu kompjuterske tehnologije (kakva je „Silikonska dolina“ na jugu Zaliva San Francisko, gde se nalaze centrale „Epla“, „Gugla“, „Fejsbuka“…) važne su dve stvari:
1) veština „pričanja priča“ (kojom se objašnjavaju i prezentuju ideje i projekti, vode timovi i dogovara sa partnerima i klijentima, i
2) poznavanje matematike.

I, u malim tranzicionim zemljama, punim nerazumevanja duhovnih osnova velikih zapadnjačkih društvenih sistema, vlada naivna ideja da je era „velikih narativa“ zauvek prošla. A nije i nikada neće.

Uvek će svetom vladati najuspešniji i najveštiji prenosioci i prevodioci drevnih mitova i arhajskih, primordinalnih ideja.
Oduvek bilo i biće.

Izvor: Fejsbuk

Pročitajte i: Obrazovanje “za profit” proizvodi generacije korisnih mašina

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img