Ko beži sa časova – odgovaraće na dodatnoj nastavi

Više neće biti moguće da se „taktičkim odsustvovanjem” bez ocene dočeka kraj godine. – Ubuduće samo jedna pismena provera dnevno, a najviše tri nedeljno. – Na zaključnu ocenu uticaće i vannastavne aktivnosti

Učenici i nastavnici srednjih škola dobili su posle 16 godina novi pravilnik o ocenjivanju. Ovih dana biće objavljen u „Službenom glasniku” i primenjivaće se od ove školske godine.
Novine su da će u zaključnu ocenu ulaziti sve ocene iz određenog predmeta tokom čitave godine. Vladanje će u prvom polugodištu biti ocenjivano opisno, a na kraju godine brojčano. Osim znanja pokazanog na usmenom odgovaranju i pismenim zadacima, vrednovaće se zalaganje na časovima i vannastavne aktivnosti. Evidenciju o tome vodiće nastavnici u svojim sveskama.
Ono što će posebno obradovati đake jeste to da više neće biti moguće da u istom danu imaju pet pismenih vežbi ili da dobiju nenajavljenu pismenu proveru dužu od 15 minuta. Novina je i da će ocene moći da se poprave na dopunskoj nastavi, a nastavnici će imati pravo da na dopunski čas pozovu učenika koji je bežao sa redovnih časova i tako dočekao kraj školske godine bez ocene.
Prethodni Pravilnik o ocenjivanju učenika u srednjem obrazovanju donet je još 1999. godine. Kao osnov za ovaj novi dokument poslužio je Pravilnik za ocenjivanje u osnovnoj školi – objašnjava za „Politiku” Snežana Marković, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje.
Prema njenim rečima, nije tajna da nastavnici primenjuju različite kriterijume u ocenjivanju, što dovodi učenike u neravnopravan položaj prilikom upisa na fakultet. Cilj novog pravilnika je da se to otkloni.
Praksa je pokazala da je do sukoba na relaciji nastavnici–učenici (a samim tim i njihovi roditelji) dolazilo zbog nenajavljenih pismenih vežbi od nekoliko minuta, pogotovu ako tom prilikom više od polovine odeljenja dobije jedinicu.
– Zato je propisano da se pisane provere duže od 15 minuta moraju najaviti i blagovremeno planirati. Ne sme biti više od tri pismene provere nedeljno i najviše jedna dnevno. Problem je i odlaganje vežbi, jer nastavnici izađu u susret deci, odlože proveru, a onda učenici sledeće nedelje imaju četiri umesto tri dozvoljene pismene vežbe, što onda stvara problem ostalim nastavnicima – kaže Snežana Marković.
Pod najavljenim i planiranim pismenim vežbama podrazumevaju se one koje su upisane u dnevniku, objavljene na oglasnoj tabli ili internet stranici škole. Najkasnije pet dana pre te provere, nastavnik je dužan da obavesti učenike o lekcijama iz kojih će biti pitanja.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img