Koji zvukovi umiruju novorođenče?

Bebin mozak počinje da registriruje ljude i događaje već prvih dana po rođenju. Kako dete raste, tako se razvija i njegov mozak, pa ono sve više registruje i pamti. Evo kako se razvija bebino pamćenje u prve dve nedelje.

Već od prvog dana svog života beba može prepoznati mamin glas, miris, a dan-dva kasnije i mamino lice. Međutim, ako je majka, na primer, prinuđena da ostavi bebu staru nekoliko nedelja, dete će je zaboraviti posle svega nekoliko dana. Ali, kako razvoj bebinog pamćenja napreduje, tako raste njena sposobnost da pamti sve više osoba i događaja, a u uzrastu od oko dve godine detetovo pamćenje postaje trajno. Evo kako teče razvoj u prve dve nedelje:

Najčešće greške koje roditelji prave kad je reč o bebinom spavanju

Odrasli u mislima neprestano kombinuju prošlost, sadašnjost i budućnost. Kada je reč o tek rođenoj bebi, stvari su mnogo jednostavnije: za nju postoji samo sadašnjost, odnosno ona misli ono što čuje, osjeća, miriše, vidi – upravo sada, ovog trenutka. Mnogi stručnjaci tvrde da se novorođenče može uspešno umiriti zvukovima sličnim onima koje je slušalo dok je bilo u materici, ali postoje i oni koji tvrde da se beba uopšte ne seća vremena dok je boravila u maminom stomaku.

U prilog tome, oni navode da se bebe umire i kada čuju prijatnu muziku, zvuk automobilskog motora ili usisavača, kao i uz otkucaje maminog srca, jer vole ritmične zvukove. Novorođenčad se ne može setiti šta se zbivalo pre samo nekoliko sati, osim ako se ponovo ne nađu na potpunom istom mestu. Prema tome, bebe bi se prisetile svog boravka u materici samo ako bi se tamo ponovo našle. Ipak, zvuk otkucaja srca može im biti poznat.

Izvor: Klokanica

Šta je najvažnije za razvoj bebinog mozga?

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img