Majčinstvo u 20/30/40-im: Marija Mitrović

Majčinstvo je najlepši, neponovljiv i poseban osećaj, ne postoji vreme i dobre godine za decu. Postoji samo ljubav, sreća i iskreni zagrljaji. Rađajte decu, uživajte u njima i sa njima, uronite u te male ruke i obraze, zaboravite savršenstvo i budite srećni.

O meni

Marija Mitrović – visoko obrazovana žena koja se stalno usavršava i uči, ceo život posvetila radu sa decom. Od svih zvanja i titula najponosnija sam na titulu Miloševe mame i od novembra 2023. godine predsednica nacionalnog udruženja „EoE-Više od alergije“.

Život sam posvetila radu sa decom učeći o njima i trenutno sam karijeru stavila u drugi plan, jer brinem o svom sinu koji boluje od retke i teške bolesti Eozinofilnog ezofagitisa. Takođe da bih pomogla i drugoj deci i odraslima osnovala sam udruženje dece, roditelja i zdravstvenih radnika i saradnika kako bi se borila za život i zdravlje svog i sve druge dece i obolelih.

Ja mama u 20/30/40-im – kako sam se snašla u novoj ulozi?

Miloša sam rodila u 31. godini kad sam završila školovanje, usavršavanja, imala preko 10 godina radnog staža sa decom, putovanja po svetu, izlazaka i kad sam osetila da me više ništa ne ispunjava. Tad se javio majčinski instinkt i na svet je došao Miloš i potpuno me ispunio i kompletirao kao ženu i ostvario moj san o majčinstvu. Tek tad sam shvatila šta je bezgranična ljubav na prvi pogled za ceo život. Iako se rodio zdrav posle par meseci krenula je borba sa nepoznatom bolešću, istraivanja, bolnice i iz moje perspektive sam u pravo vreme postala majka sa dovoljno životnog iskustva i znanja da se upustim u borbu za život deteta.

Po Vašem iskustvu, koje su prednosti i mane majčinstva u u 20/30/40-im?

Za majčinstvo ne postoji pravo vreme,jer svako doba je pravo i najlepše sa nijansnim razlikama.

U 20-tim ste mladi, izdržljivi i sa mnogo manje strahova, jer vam nedostaje životnog iskustva sa šta sve loše može da se desi, roditelji su vam mladi i mogu vam dosta pomoći, još ako vam karijera nije mnogo važna u životu, može se reći idealne godine.

U 30-tim ste iskusniji, već karijerno ostvareni, ozbiljniji (to se od vas očekuje i pomoć je manja) sa većom željom za detetom, ali manje izdržljivi, sa manje snage i više briga, a opet presrećni kad uzmete taj mali zamotuljak koji život znači.

U 40-tim lično mislim da najviše želite, mnogo strahujete i mnogo vas obraduju te dve crtice, te kad dođem u te godine podeliću i to iskustvo sa vama.

Najlepše je biti mama, jer šta mama može izdržati, doživeti i preživeti za svoje dete to ne može niko, stoga svako doba je pravo za tu najlepšu ulogu.

Koji su Vam momenti s početka majčinstva ostali najupečatljiviji?

Najupečatljiviji momenti sa početka majčinstva bili su što sam mislila da sam o deci sve naučila, dovoljno radila sa njima i da sve znam, a onda kad se rodio Miloš kao da sam sve u trenutku zaboravila i ništa nisam znala pa i najbanalnije stvari. Takođe, sve što sam govorila da nikad neću dozvoliti svom detetu palo je u vodu njegovim rođenjem.

Iz sadašnje pozicije – šta biste savetovali sebi kao mladoj mami?

Savet mladim ženama da grle i vole svoju decu, da sa njima provode svaki slobodan momenat, da sve obaveze mogu sačekati, jer moj je najveći strah da će mi dete prebrzo porasti da ga neću dovoljno izgrliti i izljubiti i zato uronite u te male obraze i grlite se najjače.

Kako biste ukratko opisali savršen mama-tata / roditeljski tim?

Savršenstvo ne postoji, težnja ka istom da. Najvažnije je izgraditi odnos pun poverenja i razumevanja sa detetom, razumeti njegove potrebe i probleme, slušati ga, dati mu iskrenu podršku za želje, aplauze za uspehe i utehu za gubitke, jer odnos u kom će dete sa vama podeliti sve iz svog dana i života je zdrav odnos, jer nije važno biti savršen,važno je biti srećan i imati svoju porodicu kao sigurnu luku.

Roditeljstvo iz vašeg ugla – čemu vas je iskustvo naučilo i šta smatrate najvažnijim u odnosu roditelja i deteta?

Roditeljstvo me je naučilo koliko mogu biti jaka i da ne postoji granica šta sam sve spremna uraditi za svoje dete. Najvažniji mi je naš odnos, naše vreme, zajednički trenutci i uspomene koje pravimo za ceo život.

Koliko Vaš profesionalni život utiče na vaspitanje deteta?

Moje višegodišnje iskustvo u radu sa decom jako je pozitivno uticalo na mene, kroz godine rada sve naučeno što je dobro i pozitivno mogu primeniti na vaspitanje svog deteta a sve loše stajaće kao apel i pozornost na šta treba obratiti pažnju. Rad, karijeru i obaveze treba prilagoditi detetu koliko god je moguće i dati im što više zajedničkog vremena, jer su samo jednom mali i tad se grade odnosi i prave uspomene za ceo život, a posao, karijera i obaveze nikom nisu pobegli i ko god je želeo u tom je i uspeo.

Smatrate li da postoji razlika u vaspitanju ženskog i muškog deteta? Ili u vaspitanju jednog i više dece?

Muško ili žensko dete vole se isto, a vaspitanje polazi iz porodice, naravno da će se spram pola i uzrasta usmeravati na pravi put, a roditelj će biti uvek tu iza leđa da ga podrži da ide napred i da ga prihvati ako krene da pada. Nije važan pol, važno je da dete sutra postane vaspitana, samostalna i socijalno odgovorna osoba, prvanstveno srećna.

Možete li da opišete savršeno dete ali i savršenog roditelja?

Ne bih ponavljala da savršenstvo ne postoji, svako dete kao i svaki roditelj su individue za sebe. Dete može biti mirnije, aktivnije, srećno, tužno, vaspitano ili ne, ali to zavisi isključivo od roditelja, jer će ga oni pripremiti i za školu i za ulicu i za život. Ne treba očekivati savršenstvo, jer ko je od nas savršen, bezgrešan i bez mane? Važno je da nam dete bude srećno, da radi ono što voli, ima svoje prijatelje bude snalažljivo u reci zvanoj život, a mi ćemo biti ponosni kao roditelji na njegove uspehe,uteha za neuspehe i sigurna luka zauvek.

Kakav je Vaš odnos prema društvenim mrežama i pametnim telefonima?

U korak sa vremenom i tehnologijama, svi pa i deca previše koristimo i mobilne telefone i društvene mreže. Postali smo zavisni, asocijalni, odsutni sa nizom neopravdanih izgovora. Druženja smo zamenili društvenim mrežama, živu reč porukama, sreću, tugu i zagrljaje smajlijima i svi žive lažno savršene živote na mrežama. Zato vratimo se reči, razgovoru, osmehu, zagrljaju i knjizi, a telefone i mreže koristimo dozirano i po potrebi, a deca pod našim nadzorom.

Ovo me niste pitali – a voleli biste da kažete o… roditeljstvu, majčinstvu, porodici, deci, vaspitanju…

Majčinstvo je najlepši, neponovljiv i poseban osećaj, ne postoji vreme i dobre godine za decu. Postoji samo ljubav, sreća i iskreni zagrljaji. Rađajte decu, uživajte u njima i sa njima, uronite u te male ruke i obraze, zaboravite savršenstvo i budite srećni.

Marija Mitrović – Miloševa mama i predsednica NU“EoE-Više od alergije“

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pogled kroz ključaonicu braka: Uvek je “onaj drugi” više kriv

“Kada bi on samo manje radio, kada bi ona samo manje komentarisala, kada bi njena mama ređe dolazila, sve bi bilo, da ne kažem - banja”. U realnosti, i kada zagrebemo dublje, postoji mnogo toga što nije tako jednostavno, evidentno i podrazumeva odgovornost i analizu ponašanja oba supružnika. - Piše Ana Jokić, psihoterapeut

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img