Majčinstvo u 20/30/40-im: Nađa Hadžistević

Nađa Hadžistević je osnivač Like Pilates studija i pilates instruktor. Kao majka četvoro dece, za Detinjarije govori o svom roditeljskom iskustvu.

brending-rubrike-majcinstvo, Chicco

O meni

Ja sam Nađa Hadžistević, majka četvoro dece, osnivač Like Pilates studija, master pilates instruktor po metodologiji Balanced body kompanije iz Sakramenta, pilates  edukator, NLP trener.

Što se tiče planova, u procesu sam razvoja online programa 15 minuta sa Nađom, koji sam pokrenula pre par meseci, kako bih inspirisala i bila podrška svim ženama  koje žele da urade nešto samo za sebe, da pronađu vreme namenjeno njima i svojim boljitkom budu bolje sebi i svojim bližnjima. Primetila sam da su društvene mreže preplavljene lepim izvajanim telima i zahtevnim vežbama. Želela sam da kažem ostalima: Hej, ja mislim na vas. Hajde zajedno da počnemo da vežbamo, da se pokrenemo.

Takođe, sam u pripremi knjige Spomenar moje/tvoje trudnoće.

nadja hadzistevic

Ja mama u 20/30/40-im – kako sam se snašla u novoj ulozi?

Prvi put sam postala mama u 31.

Bila sam spremna za tu ulogu potpuno. Od dojenja, presvlačenja, kupanja, pa čak i pupka.

Možda da kažem ženama da ja nisam neka super žena, već i sama odrasla u velikoj porodici, te mi je često moja mlađa sestra bila poveravana na povijanje, da joj dam flašicu, oblačim je…  Mogu slobodno da kažem da je ona meni i mojim sestrama bila poput žive lutke. Tako da sam imala dodir sa bebom ranije.

Posebno mi je značilo to što mi je moja sestra, koja je pre mene postala mama, dozvolila da okupam njenog sina, te sam to savladala pre prvog kupanja moje bebe.

Zatim, u 33. postajem po drugi put mama. Uprkos maloj razlici između njih dve, od godinu i po dana, što mi je na početku bilo problematično zbog ljubomore starije devojčice koja je potpuno prirodno htela mamu za sebe, a sada se odjedanput pojavljuje još jedno maleno biće, odlučila bih se ponovo za tako malu razliku.  Kada je mlađa devojčica da kažem otkrila svet oko sebe i svoju sestru, a to je bilo vrlo brzo, tada su počele da se igraju same, i da imaju jedna drugu.

Zatim treće dete u 36. je došlo kao šlag na tortu. Njih dve su bile oduševljene, sada su njih dve bile u istoj ulozi, starijih sestara, i zaista su bile vrlo brižne.

Četvrto dete u 45.

Kako  sam pilates instruktor, mogla sam da držim časove tokom trudnoće. Nisam primetila razliku između trudnoće u 31. i 45.

Tako da mi trudnoća i zatim ustajanje noću nisu teško pali, uprkos činjenici da sam sa poslednjim detetom imala carski rez, koji je jedna operacija. Zbog prirode mog posla brže sam se oporavila.

Mogu da kažem da sam mnogo opuštenija mama sa njom, jer sam radila sve po osećaju, a ne zato što treba da dete spava u krevetcu.

Sada mi je žao što i stariju decu nisam puštala da spavaju sa nama i da se do besvesti mazimo dok su male bebe.

nadja hadzistevic

Po mom iskustvu, koje su prednosti i mane majčinstva u  20/30/40-im?

Mislim da je prednost u zrelom dobu jer si svega svesniji. Možeš da pogledaš sve sa distance. Sa prvim detetom ti je sve prvi put, i radiš više školski.

Moja mlađa sestra se ostvarila pre mene u majčinstvu i ja sam učila kroz njeno iskustvo. Nisam htela da pravim njene greške, upravo to u vezi spavanja. Beba spava u svom krevetcu.

Sećam se da sam bila ponosna kako je moja Jana bila sva kao iz bukvara, te mi je moja mama jednom udelila jedan kompliment, poput, „bravo, kako si Janu lepo vaspitala“. Jana je tada imala 2-3 godine.

Sada shvatam, da svako od dece ima svoj karakter i ritam. Jana je imala potrebu od početka da legne na vreme i da ima dovoljno sna, nije to bilo sve moj trud.

Druga ćerka nije htela više od 40 minuta dnevno da spava. To je bio njen ritam.

Tako da sada sa distance shvatam sve to i pratim intuitivno i najmlađe dete i sebe i svoje potrebe kao mame za maženjem deteta.

Moja poruka: mazite decu do besvesti, brzo porastu.

Mane u majčinstvu nepostoje. Sa svakim mi detetom sazrevamo i mislim da sa brojem dece postajemo bolji roditelji.

Da li pamtim neke duhovite situacije u kojima sam se našla kao novopečena mama?

Možda mogu da ispričam duhovitu priču o tati, i tate se broje, zar ne?

Ja sam u bolnici sa drugom ćerkom, razlika između njih je godinu i po, praktično i ona je beba. Dolazi suprug sa starijom u posetu, sav ponosan kako je doterao.

Ja iznenađena. Dete došlo u pidžami,  mala sirena motiv.

Ili moje iskustvo, mada nije duhovito. Moram da priznam, bila sam ubeđena da sve mogu ja sama, naravno uz pomoć supruga. Dolazi moja svekrva, hoće da okupa unuče i stavlja termometar da proveri temperaturu. Eto ti mene nosim drugi, da proverim i ja još jednom, za svaki slučaj.

Sada bih pustila svi da mi pomognu.

nadja hadzistevic Iz sadašnje pozicije, šta bih savetovala mladim ženama – kada je pravo vreme za decu?

Mislim da je pravo vreme kada nađu pravog partnera u koga imaju poverenja da bude otac njihove dece. Nisu bitne godine.

Ja sam završila studije, radila, upoznala budućeg supruga. Išlo je nekako sve po nekom redu. Imala sam želju da rodim dete.

Ako neko ima želju sa 22, što da ne.

Ukoliko je neko zdrav ii u dobroj formi, ne vidim prepreku da rodi i u mojim godinama.

Kada je dete pored tebe, i zaplače i hoće da siki, tvoj majčinski instikt ne zna za krštenicu.

nadja hadzistevic Roditeljstvo iz mog ugla – čemu me je iskustvo naučilo i šta smatram najvažnijim u odnosu roditelja i deteta?

Strpljenje, poverenje i ljubav.

Lako je kada je dete malo, ali kako odrastaju decu upisujemo na više aktivnosti nego što im je potrebno. Treba da imaju vremena za sebe, da misle, da maštaju.

Opet deca danas i to malo slobodnog vremena provode na internetu.

nadja hadzistevic Detinjarije već šest godina organizuje kulinarske radionice sa Nenadom Gladićem – Lepim Brkom, na temu đačke užine i doručka, sa ciljem da se deca uključe u spremanje hrane i počnu zdravije da jedu. Kakva je situacija u vašoj porodici po ovom pitanju?

Ovo je najteže pitanje za mene. Kako moja dete ima problem sa štitnom žlezdom, godinama smo se trudili da ta užina bude zdrava. Domaći hleb, hrana itd. Kada je bila mala nosila je užinu, kako je odrastala, taj sendvič bi završio kod nekog drugog ili u kanti.

Iskreno i dalje nam je ta tema vrlo osetljiva.

Moja ćerka kaže: Mama, ja sve znam, kada budem odlučila da se zdravo hranim, hraniću se.

Druga ćerka sada izuzetno vodi računa o ishrani.

Suprug i ja se trudimo da nam ishrana bude uravnotežena. Nisam pristalica dijeta već osluškivanja svog tela i neprejedanja.

Ovo me niste pitali

Niste me pitali o knjizi koju bih preporučila našim čitateljkama o odgoju dece tj. o harmoničnoj i zdravoj atmosferi u domovima . To je knjiga Stivena Kavija, 7 navika uspešnih porodica. Za toplu preporuku.

 

 

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img