Naučite kako pravilno da držite dete i smanjite bol u leđima

Kada dobijete dete niste ni svesni koliko sve te radnje oko bebe utiču na vaša leđa i kičmu. Zato vam donosimo najbolje savete kako treba podizati, nositi dete, kako namestiti ručke kolica, lakše unositi dete u automobil i slično

Gotovo svaki mamin pokret, od menjanja pelena do nameštanja auto sedišta, pomera vaša ramena prema napred. Posledica toga je da se mišići u vašim leđima ponašaju kao kada padate i dodatno se trude da vas usprave, dodatno istežući vaša leđa. Ako znate koji je najbolji način za nošenje, podizanje i guranje bebe dok je u kolicima, to će vam pomoći da održite leđa u najboljoj formi.

Većina popularnih nosiljki za dete ergonomski je oblikovana i ravnomerno raspoređuje težinu preko ramena i gornjeg dela leđa. To vam omogućava da uključite mišiće abdomena i leđa kako bi udobno nosili bebu duže vreme, a da ne osećate umor. Pripazite da dobro učvrstite nosiljku na području ramena i oko struka, jer loše nameštene nosiljke takođe mogu da vuku ramena prema napred.

Pre nego što ćete da podignete dete iz krevetića, zamislite kako uvlačite i podižete donji deo stomaka, kao kada želite da obučete uske farmerice. Udahnite i nagnite se iz bokova, a izdahnite kada podižete dete.

Držite dete što bliže središtu tela. Što je dete bliže centru, manji je pritisak na vaša leđa. Pokušajte da zadržite kičmu u neutralnom položaju, ali izbegavajte naginjanje unazad kako bi smanjili pritisak u ramenima. Takođe, ne nosite dete na boku, jer to onemogućava kičmi da ostane ravna, uzrokuje umor i bol u leđima, bokovima i ramenima.

Dok dojite, pokušajte da sedite uspravno i polako prinesite dete grudima kako bi izbegli naginjanje prema napred. Jastuk za dojenje pomoćiće vam da podignete dete u visinu grudi i pružiti potporu koja vam je potrebna. Menjajte položaje kod dojenja kako bi izbegli prenaprezanje određene grupe mišića. Nakon dojenja, podignite ruke i sklopite ih iza glave. Zatim povucite ramena unazad i ostanite u tom položaju 20 sekundi kako bi istegnuli grudi.

Evo malog saveta kako podesiti visinu ručke na kolicima. Spustite ruke na bokove i napipajte mala izbočenja. Ručka na kolicima trebala bi da bude otprilike te visine.

Najsigurniji položaj za auto-sedište je na sredini zadnjeg sedišta, ali stavljati i vaditi sedište s detetom pogubno je za vaša leđa. Zato je bolje ostavljati sedište stalno u autu, ali ako želite dete da nosite u njoj ovo je jedna od tehnika koju možete isprobati. Ako ulazite u auto s desne strane, otvorite vrata i ubacite sedište unutra. Zatim postavite desnu nogu na prag i, držeći kolena opuštena, stisnite trbušne mišiće dok podižete sedište i nameštate ga u bazu. Isto ponovite prilikom vađenja sedišta. Kada vaše dete dođe do 6 kg, najbolje je da više ne vadite sedište.

Kod odabira torbe za pelene izbegavajte onu koja se nosi na jednom ramenu. Tako ćete opteretiti ruku, vrat i leđa i iskriviti držanje. Radije se odlučite za „poštarsku“ torbu koju ćete nositi preko tela i na taj način ravnomerno rasporediti težinu. Ako vaša torba za pelene ima više od 11 kg izaberite ruksak kako bi sprečili povrede. Ako se ipak odlučite za torbu koja se nosi na jednom ramenu, vodite računa da premeštate torbu s jednog ramena na drugo kako bi smanjili opterećenje.

Izvor: Index.hr

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img