Neka avantura počne: Četiri predloga za kvalitetnu igru sa decom

Ono što možemo je da ih usmerimo na sadržaje koji će kod njih razviti dobre osobine i učiniti da nešto novo i korisno nauče.

Za roditelje je svaki dan odrastanja njihove dece svojevrsna avantura, ali kako na sve to gledaju i kako doživljavaju naši juniori? Da li to što mi radimo, što oduzima vreme, energiju, zahteva toliko strpljenja, literature, saveta i životnog iskustva, i naši mališani vide kao ulaganje u njih ili je njima to sve, prosto i jednostavno, nevidljivo ili još gore, dosadno? Koliko puta ste čuli sebe da izgovarate rečenicu: ja se toliko trudim da ti imaš sve što ti je potrebno, a ti ne možeš da me poslušaš tu jednu stvar koju ti tražim? Zastanite na sekund i razmislite: da li treba od njih očekivati da razumeju sve što mi za njih radimo i da li je potrebno da se u najmlađem uzrastu time opterećuju? Mislim da ćemo se složiti da je odgovor kratak i jasan: ne.

Ono što oni cene, a što nama pak sa druge strane tako lako sklizne sa pameti, su male stvari, makar to bio i trenutak u kome je naša pažnja usmerena samo na njih. Važno je da kuća bude čista, da ručak bude skuvan, da stvari budu ispeglane, ali da li je to važnije od njihove sreće i može li nekada malo vremena da se ukrade od obaveza i pokloni deci? Svi znamo da može, ali nekada možda ponestane ideja i zbog toga vam dajemo četiri predloga kako da se zajedno dobro zabavite i odnos roditelj – dete začinite avanturama koje ćete i vi i oni pamtiti. A sve što vam treba je da pročitate tekst do kraja i Argeta Junior namazi.

Dozvolite da naprave svoje malo utočište u kući

Šator, skrovište, dvorac, bunker – mogu ga nazvati kako god da požele. Neka sami pokušaju da ga naprave, a vi pomozite svojim idejama. Iskoristite jastuke, stolice, možda neko ćebence ili pokrivač za krov i napravite dogovor šta će sve staviti unutra. Potom, dajte im  zadatak: neka se pripreme i osmisle šta će raditi sa posebnim gostom koji će doći, a to ste vi. Da biste spojili zabavno i korisno, a i da biste bili gost kako dolikuje, u njihovo skrovište ponesite nešto ukusno. Nije potrebna nikakava posebna priprema, samo vaš omiljeni hleb, Argeta Junior namaz i malo mašte. Iako je Argeta Junior odličan izbor za kvalitetnu užinu, budući da nema aditiva, boja, glutena, i da je napravljena od najboljih komada piletine ili tune, obogatite je maštom. Možete dodati 4 kolutića krastavca i jedan štapić šargarepe koje ćete oblikovati u leptira ili iseckati krastavac, zelenu i crvenu papriku i šargarepu na štapiće koje ćete kao grisine poslužiti u čašici. Ako su tu i drugari i želite posebno da obradujete junior ekipu uzmite tanke šnite kačkavalja koje ćete modlicama za kolače u različitim oblicima iseći u zvezdicu, cvetić, autić i staviti preko omiljenog namaza koji će sigurno smazati.

Organizujte takmičenje u kuvanju i pričanju priča

Vi ste umorni, a dečici je vreme za užinu. Zašto ne biste napravili zajedničku zabavu i polako ih učili tome da nekada užinu ne moraju da serviraju mama ili tata? Pozovite ih za trpezarijski sto i objasnite pravila. Najpre ih upoznajte sa njihovim posebnim gostom, a to je Patak Junior koji sada na svakom od Argeta Junior namaza uživa u nekoj novoj avanturi: istražuje i igra se u prirodi, pliva u moru ili plovi brodićem. Zadatak je da odaberu u kojoj od tih avantura bi voleli da učestvuju i oni, da ispričaju svoju priču, a potom da sami namažu i dekorišu svoj odabrani Argeta Junior namaz Nagradite ih u dve kategorije: najbolje aranžirana užina i najbrže smazana užina, a nagrada može biti slatkiš ili nešto drugo što će obradovati vaše mališane.

ARGETA_JUNIOR_PR2Igrajte se igara iz vaše mladosti

Kada sa decom podelite neku svoju uspomenu iz detinjstva, stvarate jaču vezu i pomažete im da shvate da ste i vi nekada bili mali, što doprinosi boljem međusobnom razumevanju i jačanju poverenja. Možete odabrati koju god igru želite: lastiš, okoš bokoš, ide maca oko tebe, gluvi telefoni, kaladont, zemljopis, ćorava baka… Setite se koliko ste vi uživali u igrama i ponovite to iskustvo sa dečicom. Sigurno ste i vi u detinjstvu često za užinu jeli paštetu sa jogurtom, čajem, mlekom, pa i to iskustvo podelite sa svojom decom dok sa njima uživate u Argeta junior Original, Super Tuna, Koko Krem i Krem Tuna ukusima. Deca ih vole zbog blagih i prijatnih ukusa, a vi ćete znati da ste im ponudili hranljiv obrok bez konzervansa, veštačkih boja i pojačivača arome, kao i glutena.

Igrajte se zajedno i dok ste onlajn

Apsolutno smo zagovornici toga da deca treba što manje vremena da provedu za tabletima, laptopovima ili telefonima. Međutim, istovremeno ne možemo da ih istrgnemo iz tokova savremenog društva i učinimo ih temom ismevanja „you tube“ i gejming generacije. Ono što možemo je da ih usmerimo na sadržaje koji će kod njih razviti dobre osobine i učiniti da nešto novo i korisno nauče. Bilo da u vašem detetu leži mali istraživač, naučnik, ekolog ili sportista, na Argeta Junior platformi ćete pronaći zanimljive priče i igre u kojima će deca uživati, ali i vi sa njima. Zabava počinje kada krenete da im čitate zanimljivo osmišljene i lepo ilustrovane priče, kroz koje rešavaju i zadatke koji razvijaju kognitivne sposobnosti kod dece. Ukoliko vidite da je dete naišlo na zadatak koji mu je teže da reši, pomozite dodatnim navođenjem i asocijacijama, nemojte mu odmah vi pokazati rešenje. Pored priča, tu su i igrice koje su takođe podeljene u različite oblasti i koje bez oklevanja možete dati detetu onda kada vi zaista nemate vremena da ih igrate zajedno. Dodatna prednost je što platforma sama dozira vreme koje možete provesti na njoj i predlaže da već nakon pola sata napravite pauzu. Baš tokom nje, možete sabirati utiske ili odabrati narednu priču uz ukusnu užinu i paštetu koju vaš mališan izabere.

Postoji mesto gde smo svi uvek juniori i na kome smo deci najbolji drugari, razumemo ih, delimo ideje, uživamo u malim stvarima, mislimo samo na zabavu i ne vidimo prepreke – to je naša mašta. Samo malo nje je potrebno da sa decom započnete avanture koje će učiniti mnogo više od svih vaspitnih mera koje ste do sada koristili – učiniće da vam veruju i da neke od najlepših uspomena iz detinjstva vezuju baš za svoje mamu i tatu.

 

Sponzorisana objava
Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img