Novi Sad za decu: Ovih 10 mesta morate posetiti sa mališanima

Novi Sad za decu nudi brojne sadržaje. Ovih 10 mesta obavezno treba da obiđete sa mališanima kada se nađete u Novom Sadu porodično

Brojni parkovi i mesta na kojima deca mogu bezbrižno i slobodno da se igraju, nešto da nauče i vide novo, igrališta na otvorenom i oaze prirode nešto je čega ne manjka u Novom Sadu. Osim toga, donosimo vam nekoliko ideja – šta to sve možete posetiti ako Novi Sad obilazite sa decom!

Parkovi Novog Sada

Dunavski park

Jedan od najpoznatijih parkova u Novom Sadu je svakako Dunavski park, smešten u samom centru grada, nedaleko od keja i Dunava, u starom delu Novog Sada. U njemu se nalazi 250 različitih biljnih vrsta, a prostire se na 33.695 kvadratnih metara. Ime je dobio po Dunavskoj ulici koja vodi iz centra grada do parka, pa sve do šetališta pored Dunava.

Foto: Vikipedia

Osim prelepog zelenila i mesta za igranje, kao i igrališta, Dunavski park krasi i jezerce i brojne staze za šetnju i laganu vožnju. Mališani će uživati u atmosferi koja vlada u Dunavskom parku bez obzira na to koje je godišnje doba. Leti ima dovoljno prirodnog hlada, proleće je svakako sezona kada Dunavski park ima najviše posetilaca, a tokom cele godine se održavaju različiti programi, koncerti i manifestacije.

Zimi se pretvara u Ledenu šumu – zimski zabavni park kada se tokom decembra i januara održava zabavni praznični program za celu porodicu, dok oni koji klizaju mogu da se prepuste i uživaju na stazi koja se prostire kroz ceo park.

Foto: Unsplash/Karl Hörnfeldt

Limanski park

Iako najmlađi, Limanski park je odavno poznat po brojnim manifestacijama koje se tamo održavaju tokom cele godine. Sadržaji koji se mogu posetiti u velikoj meri su prilagođeni deci, pa tako mališane možete dovesti da vide Kineski festival svetla koji se održava u februaru mesecu, možete porodično posetiti festival Ukusi Vojvodine i isprobati specijalitete sa ovog podneblja, ali i uživati u raznim kulturnim sadržajima tokom septembra…

Ukoliko se u Limanskom parku nađete kada nema nikakvih dešavanja – tu je uvek prirodna lepota ovog dela Novog Sada i uživanje pod brojnim topolama koje ovde rastu. Za mališane tu je i igralište, kao i skejt park – mesto za one malo starije koji su zainteresovani za neke od ekstremnih sportova – ili vožnje po skejt poligonima.

Foto: Pixabay

U blizini parka je Dunav i gradska plaža Štrand.

Pročitajte i: Beograd za decu: 9 mesta koja morate posetiti sa decom u Beogradu

Kamenički park

Iako spada u teritoriju van Novog Sada, Kamenički park je mesto koje bi zaista trebalo posetiti ukoliko se nađete u Novom Sadu sa decom. Sa druge strane Dunava, preko mosta Slobode i na samom ulazu u Sremsku Kamenicu nalazi se ovaj park – posebno mesto u kom je priroda očuvana, pa ćete imati osećaj kao da ste daleko od bilo kakve urbane sredine.

Dugačke staze za pešačenje i vožnju biciklima, tritinetima, rolerima ili u čemu već uživaju vaši mališani, kao i posebno obeležena trim staza za trčanje prostiru se oko i unutar celog parka. Priroda, duboka šuma i stara stabla, kao i velika prostranstva trave na kojoj je uvek najbolja zabava nešto je što se retko viđa tako blizu velikog grada kao što je Novi Sad.

Mesta za igranje ima dovoljno – a posebno ako ponesete neke sportske rekvizite, a naš predlog je da sa sobom spakujete i nešto hrane kako biste dan u Kameničkom parku učinili pravim izletom u prirodu. Uz staze mogu se naći i klupe sa stolovima, kao i sjajna mesta za uživanje u miru i naravno – igralište za decu.

Futoški park

Još jedna oaza prirode u Novom Sadu je Futoški park – mesto na kom se nalazi veliki broj različitih biljnih vrsta. Otvoren je čitavog dana i predstavlja savršeno mesto za predah i odmor, pogotovo ako se nalazite u razgledanju grada – pa vam je predah od gužve neophodan.

Nalazi se na samo 10 minuta pešačenja od centra grada.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Pogled kroz ključaonicu braka: Uvek je “onaj drugi” više kriv

“Kada bi on samo manje radio, kada bi ona samo manje komentarisala, kada bi njena mama ređe dolazila, sve bi bilo, da ne kažem - banja”. U realnosti, i kada zagrebemo dublje, postoji mnogo toga što nije tako jednostavno, evidentno i podrazumeva odgovornost i analizu ponašanja oba supružnika. - Piše Ana Jokić, psihoterapeut

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img