Očekujte poštovanje svog deteta u svim uzrastima

Bez obzira na to koliko godina ima vaše dete, treba od njega da očekujete poštovanje. Ako ne pokazuje poštovanje, odmah reagujte.

Većina roditelja očekuje da će njihovo dete ponekad dovoditi u pitanje njihov autoritet. Da biste sveli na minimum, morate zaslužiti poštovanje.

Bez obzira na godine svog deteta, morate biti spremni da ga disciplinujete oko nekih važnih stvari:

Nikada ne prihvatajte da vam ružno i uvredljivo odgovara. Čvrsto, ali smireno mu recite: „Ne smeš da mi se obraćaš na taj način. To je nepoštovanje.“ Ne nastavljajte razgovor dok ne počne da koristi prihvatljive reči i odgovarajući ton.

Verujte svojoj proceni. Vaša procena o aktivnostima koje vaše dete predlaže je dovoljan razlog da kažete „ne“, na primer, ako želi da provede noć s nekim prijateljima o kojima nemate dobro mišljennje. Recite mu: „Znam da si razočaran, ali moja odluka je konačna.“ Zatim ostanite čvrsti.

Sprovodite pravila. Ako kažete: „Nema TV-a pre nego što završiš domaći zadatak,“ obavezno ostnite dosledni. To izgrađuje vaš kredibilitet i pomaže da sledeći put bude manje otpora.

Vaspitavajte u privatnosti. Nikada ga ne disciplinujte pred njegovim prijateljima. Želite da vidite promenu ponašanja, ali ne želite da se oseća osramoćeno pred svojim vršnjacima.

Budite ljubazni. Recite „molim“ i „hvala“. Slušajte ga kada govori. Ne prekidajte. Ne vičite.

Postupajte s njim s poštovanjem. Poštujte privatnost koju je vaše dete zaslužilo ako vam nikada nije dalo razloga da mu ne verujete. Želite da pokazujete poštovanje prema njemu, kao što želite da ono pokazuje poštovanje prema vama.

Isto je i sa tinejdžerima

Čak i kada vaše dete postane tinejdžer, verovatno ćete ga učiti o poštovanju. Ne pokušavajte da ga prisiljavate. Umesto toga, trudite se podstaknete vašeg tinedjžera da bude poslušan i, koliko god je moguće, izbegavajte direktne konflikte. Daj mu razloge i objašnjenja za ponašanje koje očekujete.

Razgovarajte s njim o tome kako se poštovanje zaslužuje zrelim ponašanjem i otvorenim razgovorima o problemu. Obavestite ga da će sledeći put kada vam se obrati sa nepoštovanjem trpeti posledice, kao što su gubitak privilegija korišćenja telefona na nedelju dana, nemogućnost viđanja prijatelja vikendom ili dodatni kućni poslovi.

Obavezno uradite ono što ste mu rekali da ćete uraditi. Uvek postupajte pravedno, ali neka postoje posledice za nepoštovano ponašanje.

Kako se nosite s pitanjem međusobnog poštovanja je važno. Postupajte s detetom bilo kog uzrasta sa poštovanjem dok razgovarate o poštovanju drugih.

„Najvredniji dar je dobar primer.“ Imate priliku da ovaj dar podarite svome detetu tako što ćete mu svojim primerom pokazati šta poštovanje zaista znači,

Izvor: https://www.sequimgazette.com/ 

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img