Otac šestoro dece savetuje kako da živite minimalistički

Minimalizam ne znači samo rešiti se velikog broja stvari i živeti praktično bez ičega. Na nivou porodice, to je razgovor o tome šta je zaista bitno i neophodno.

Šta smo mi uradili, a da je bila drasična promena?

 

Preselili smo se 2010. godine iz Guama u San Francisko godine sa po jednom kutijom i jednim rancem.

Kada smo rešili da napustimo Guam, deca su odbijala da sve stvari prodaju ili poklone. Ali, kada su shvatili veličinu izazova, pristali su. Naposletku, bili su veoma srećni što smo sa takvom lakoćom otputovali.

Oslobodili smo se automobila

Preseljenje u San Francisko omogućilo nam je da prodamo auto, a to je značilo više kretanja, šetnje i gradskog saobraćaja. To smatram jednim od naših najvećih i najomiljenijih eksperimenata. Nažalost, nedavno smo prilikom ponovnog preseljenja iz San Franciska u Dejvis bili primorani da opet koristimo auto. Trudili smo se do kraja da sve obavljamo biciklima, ali je bilo nemoguće. Ipak, bilo je divno pešačiti sve ove godine.

Putujemo svako sa po jednim malim rancem.

Naravno, na početku su odbijali takvu zamisao, ali uskoro su shvatili koliko se osećaju lakšima i rasterećenijima. I koliko je lakše putovati tako.Tako nesmetano mogu da potrče, uskoče u metro i lagodno se kreću aerodromom.

Čak je i moja supruga pristala i privikla se na to. Iako sam smatrao da je to nemoguća misija.

Ne kupujemo Božićne poklone

Ali to sam već pomenuo. Poklanjamo jedno drugom iskustva, eventualno neku društvenu igru koju možemo svi zajedno da igramo.

Odrekli smo se kablovske

Nije uopšte jeftina zanimacija, a sasvim je beskorisna, zarobi nas ispred ekrana i servira nam brdo reklama. A baš reklame su jedan od najvećih neprijatelja minimalizma. A i života, rekao bih. Sa tim novcem i tim vremenom mogli smo mnogo više nego sedeći ispred televizora.

Pročitajte i: Minimalizam, pokret koji se širi: Kako da na decu ne potrošite ništa?

Leo Babauta je novinar, autor jednog od 25 najboljih blogova na svetu (po TIME magazinu), autor nekoliko knjiga i otac šestoro dece.

Prevela: Jasmina Jovanović

Izvor: Zen Habits

Pročitajte još i: 22 koraka do smirenog roditeljstva

 

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

1 Komentar

  1. Uf, to poklanjanje je stvarno frustrirajuće. Moja ćerka ima preko 10 barbikolikih lutki, i sve su originalno njene, i kupljene nove. Ni jednu joj nisam ja kupio.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img