Peticija za uvođenje istorije životinja u školske programe

Pokrenuta je onlajn peticija za izmene školskih proglama za decu stariju od 12 godina, kako bi se u okviru istorije, ili posebno, učilo o životinjama.

Piše: Miloš Đošić

„Dramatična dešavanja na Zemlji pokazuju koliko je naše ponašanje prema životinjama pogrešno. Sećate se trenutka kada ste saznali da pogrešno postupamo prema životinjama. Sigurno vas to nisu naučili u školama. U knjizi The Case for Animal Rights iz 1985. Tom Regan piše: ‘Šta je pogrešno – fundamentalno pogrešno – sa načinom na koji se tretiraju životinje nisu detalji iz pojedinačnih slučajeva. To je čitav sistem’, navodi se u obrazloženju peticije.

Životinje su u istorijskim temama, kako se objašnjava, kao „slon u sobi“.

„Mi, ljudi, moramo da shvatimo ogroman doprinos životinja u istoriji čoveka zbog toga što se bez njih mnogi istorijski događaji ne bi desili. Učenje o svetskoj istoriji isključujući životinje je lažan princip u našem sistemu obrazovanja, što se dramatično oslikava u našem okruženju. Takođe, istorija o tome šta smo sve činili životinjama bi trebalo da bude predavana uz naše druge zločine“, stoji u peticiji.

Promena nastavnih programa doprinela bi uspostavljanju harmonije između novih generacija, životinja i prirode, navode pokretači inicijative.

Peticija je dostupna na sajtu change.org

Izvor: Danas

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img