Podrška koleginica ključna za istrajavanje zaposlenih mama u dojenju

Majkama koje doje, podrška koleginica može biti čak važnija nego podrška supružnika, prijatelja i rodbine, pokazuje nova studija.

Istraživanje, objavljeno u magazinu Health Communiation prvo je koje se bavilo uticajem kolega i radnog okruženja na majke koje žele da nastave da doje svoje bebe, izmlazujući se dok su na radnom mestu.

„Verbalna ohrabrenja i pratična pomoć kolega, posebno koleginica, veoma je važan faktor podrške majkama da istraju u dojenju,“ kaže Džoan Goldborts, koautorka studije u koju je bilo uključeno 500 zaposlenih majki. Od ovog broja, 81 nije uopšte dojila, 80 ih je prestalo sa dojenjem pre povratka na posao, a od majki koje su nastavile sa dojenjem nakon povratka na posao, više od polovine je odustalo u prvih šest meseci. Glavni razlog je bio nedostatak podrške koleginica, dok su majke koje su istrajale u dojenju mogle da se pohvale podsticajnim radnim okruženjem.

„Činjenica je da majke po povratku na posao provode najviše vremena sa kolegama, i da je izuzetno važno da li je atmosfera takva da se osećaju slobodne da deo svog radnog vremena žrtvuju za izmlazanje, umesto da trpe osudu okoline zbog toga,“ kažu naučnici. „Zaista je „potrebno selo“ da bi se dojila beba“, zaključuje Golbortova, aludirajući na poznatu poslovicu o roditeljstvu.

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

1 COMMENT

  1. Potrebna je podrska I RAZUMEVANJE svih. Bliske rodbine koja mora da uskace, supruznika, prijatelja koje necete vidjati svakodnevno, radnog okruzenja, svih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img