Porodično letovanje: Kako se izboriti sa insektima? (i ostalim napastima…)

Boravak na moru sa decom zahteva veći oprez. Zato treba da znamo kako da se odbranimo od uboda insekata ili ublažimo simptome nakon napada meduze

Nije važno gde provodite letnji odmor – pčele, ose, komarci i slične napasti svuda isto bodu. Nekada čak i bezazleno brčkanje u plićaku ne prođe bez plača – tu vrebaju morski ježevi ili meduze. Praktično, na svakom koraku u prirodi nailazite na brojne životinjice i insekte. Zbog toga je važno da znate kako da se zaštitite od neželjenih susreta i da pomognete sebi ili detetu ukoliko do njih dođe.

Pčele, ose, bumbari, obadi
Prilikom uboda ovi insekti izlučuju otrov. Najčešće reakcije na mestu uboda jesu žarenje, bol, svrab, otok i crvenilo. Svako dete reaguje drugačije, a situacija može da se iskomplikuje ako je ubod na licu, vratu ili čak (i to se događa), jeziku ili sluznici usta. U tim slučajevima dolazi do oticanja, što ponekad može toliko da oteža disanje da dete mora hitno u bolnicu.

Kako pomoći? 

Prva pomoć je vrlo jednostavna. Ako je na mestu uboda ostala žaoka, treba je izvući pincetom ili noktima. Nakon toga dovoljno je staviti hladnu oblogu, malo jabukovog sirćeta, komadić leda ili kortikosteroidnu kremu. Ukoliko se oticanje nastavi ili je došlo do višestrukih uboda, obavezno idite kod lekara! Ubod obada je posebno neugodan. Mesto uboda je bolno, a otok se često zadrži i nekoliko dana. Pomozite detetu tako što ćete mu stavljati obloge i sprečiti nastanak eventualne infekcije. Što pre dezinfikujte ranicu.

Komarci

Najbolje je da prvo nabavite mreže za prozore. One komarce koji se ipak provuku možete da oterate električnim aparatom protiv komaraca. Tinjajuće spirale protiv insekata (zapale se i dok tinjaju oslobađa se materija koja tera insekte) nisu pogodne za zatvoren prostor, jer troše kiseonik. Ali mogu dobro da posluže na terasama i balkonima – naravno, važno je da ne budu nadohvat deci.

Kada su u pitanju repelenti (sredstva za odbranu – materije biljnog ili sintetskog porekla koje mirisom odbijaju insekte) za lokalnu primenu (sprej, kreme), proučite uputstvo za upotrebu. Pojedina sredstva nisu za malu decu, a ako i jesu, onda u strogo ograničenim količinama. Ukoliko niste sigurni da li je sredstvo bezopasno, ne nanosite ga na detetovu kožu, već maramicu ili neko parče tkanine malo natopite repelentom i učvrstite na kolica (ne blizu lica deteta).

Kako pomoći? 

Kada već dođe do uboda, na to mesto je najbolje staviti samo hladnu oblogu, komadić leda ili limunov sok. U slučaju jače reakcije upotrebite antiseptični losion ili antihistaminsku kremu. Odvraćajte dete od češanja koliko god je to moguće.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Biljana Vasić: Zvono za razlaz je pisnulo i sve što je bilo, polako se zaboravlja

I tako do nove oluje, do novih nezananja, do sledećeg zaprepašćenja nad stvarnošću koju živimo, do narednog nagoveštaja da je balon pred pucanjem. A oluje su ćudljive. Nikada se ne zna koja će biti naša...

Danas se obeležava SVETSKI DAN MUZIKE

Svakog 21. juna širom sveta obeležava se svetski dan muzike - umetnosti u kojoj uživamo na razne načine

Crveni meteo-alarm za naredne dane – pročitajte šta to znači

Samo što je stiglo leto - temperature već tropske zbog čega stručnjaci najavljuju da će na snazi biti crveni-meteo alarm

Objavljena rešenja za TEST IZ IZBORNOG PREDMETA – mala matura 2024

Poslednji test koji su mali maturanti polagali bio je iz predmeta koji su sami odabrali

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img