Slučaj dece iz Blaca u centru pažnje dva ministarstva

Javnost je potresao snimak na kome se vidi kako radnice Centra za socijalni rad na silu pokušavaju da decu odvedu iz kuće njihove bake

Javnost je potresao snimak na kome se vidi kako radnice Centra za socijalni rad na silu pokušavaju da desetogodišnju Marijanu i trinaestogodišnjeg Marka odvedu iz kuće njihove bake

Iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiji juče je saopšteno da će se još jednom ispitati ceo slučaj porodice Dačević iz Blaca. Ova odluka usledila je posle neuspelog pokušaja Centra za socijalni rad da realizuje privremenu meru i decu premesti u drugu srodničku porodicu u kojoj su i odrasla, a na osnovu stručne procene da je to bolje rešenje od sadašnjeg.

„Utvrdiće se da li su i u kojoj meri radnici centra prekoračili ovlašćenja, ima li elemenata disciplinske, prekršajne i krivične odgovornosti, kao i to ko su treća lica čije delovanje, od početka, u ogromnoj meri utiče na ovaj slučaj. Koji su njihovi motivi? Samo humanost, ili još nešto”, navodi se u saopštenju koje prenosi Tanjug.

Ovim povodom, resorni ministar Ratko Dmitrović juče je obavio seriju razgovora. Sve što bude preduzeto, kako se naglašava, imaće samo jedan cilj, da desetogodišnja Marijana i trinaestogodišnji Marko Dačević rastu i razvijaju se u za njih najboljem mogućem okruženju.

Da podsetimo, radnici Centra za socijalni rad u Blacu su 5. marta došli da uzmu Marijanu i Marka, koji poslednjih godinu dana, od smrti njihove majke, žive sa svojom nepokretnom bakom Ljiljanom D. i o njoj sami brinu.

Ljiljana D. je pre 15 dana prijavila svog sina, oca dece, da je dolazio i maltretirao ih. Kako je navela medijima, on je to i ranije činio, a nakon nekoliko njenih prijava, policija je konačno izašla na teren i odredila mu zabranu prilaska. U međuvremenu, Ljiljana je u skladu sa zakonom podnela zahtev za starateljstvo nad decom, a do odluke suda, deca bi trebalo da ostanu gde jesu.

U petak se na „Jutjubu” pojavio snimak na kojem se vidi da su službenice iz Centra za socijalni rad Blace ponovo došle u kuću Dačevića kako bi uzele decu i to pokušavajući fizički da izvuku jedno od njih iz kuće koje se tome opire.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja preksinoć je osudilo takvo postupanje i navelo da će preduzeti mere iz svoje nadležnosti.

Izvor: Politika

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img