Zašto se preti masovnim zatvaranjem osnovnih škola po Srbiji

Zbog uštede i racionalizacije mreže, neke će se spajati, neke prestati da rade, a za jesen je planirana i reorganizacija odeljenja i u velikim školama.

Da li osnovne škole u kojima su generacije odrastale, i koje su za mnoge čuvari romantičnih sećanja na detinjstvo, mogu da se svedu na surovi birokratski pojam racionalizacije, ili je svaka škola živa dok ima makar jednog đaka?

Ove školske godine je u 109 sela škola radila samo zbog jednog đaka, u 131 zbog dva, a u 106 zbog tri osnovca.

Mnoge osmoletke moraće da ugase poneko odeljenje, a neke seoske škole staviće od septembra katanac na vrata. Zbog uštede i racionalizacije mreže, neke će se spajati, neke prestati da rade, a za jesen je planirana i reorganizacija odeljenja i u velikim školama.

Školama je i ove godine stigao dopis Ministarstva prosvete o načinu na koji treba da formiraju odeljenja, pa će morati da „prekomponuju“ i već postojeća odeljenja ukoliko je broj učenika značajno manji.

„Ta novina u uputstvu za formiranje odeljenja uvedena je prošle godine, ali većina stvari je ista godinama i zakonom je predviđena. Propisano je da odeljenja moraju da imaju bar 15 učenika, a ako ih je manje, onda se spajaju“, rekao je doktor Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra prosvete za list „Večerenje novosti“. On smatra da je važno da se optimizuje mreža škola, pa tako matične škole koje imaju manje od 400 đaka gase se ako u krugu od dva kilometra postoji druga škola.

Lokalne samouprave koje su zadužene za ovaj posao, objašnjava Šuvakov, nisu zainteresovane da naprave racionalniju školsku mrežu, jer to nije popularna mera, a njima ne donosi veliku uštedu u budžetu. Plate nastavnika finansiraju se iz republičkog budžeta, a opštine i gradovi plaćaju materijalne troškove i održavanje objekata. Do ozbiljne optimizacije mreže škola, napominje Šuvakov, može doći jedino promenom modela finansiranja.

Do 15. avgusta sve lokalne samouprave trebalo bi da dostave Ministarstvu prosvete predloge mreže škola. Grad Beograd, kako saznaju „Novosti“, još nije uputio predlog o zatvaranju nekih osnovnih škola Skupštini grada, koji bi zatim trebalo da „overi“ i Ministarstvo prosvete. Nezvanično, uslov da budu ugašene ili spojene ispunjavaju čak 34 osnovne škole.

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Biljana Vasić: Zvono za razlaz je pisnulo i sve što je bilo, polako se zaboravlja

I tako do nove oluje, do novih nezananja, do sledećeg zaprepašćenja nad stvarnošću koju živimo, do narednog nagoveštaja da je balon pred pucanjem. A oluje su ćudljive. Nikada se ne zna koja će biti naša...

Danas se obeležava SVETSKI DAN MUZIKE

Svakog 21. juna širom sveta obeležava se svetski dan muzike - umetnosti u kojoj uživamo na razne načine

Crveni meteo-alarm za naredne dane – pročitajte šta to znači

Samo što je stiglo leto - temperature već tropske zbog čega stručnjaci najavljuju da će na snazi biti crveni-meteo alarm

Objavljena rešenja za TEST IZ IZBORNOG PREDMETA – mala matura 2024

Poslednji test koji su mali maturanti polagali bio je iz predmeta koji su sami odabrali

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img