10 kontroverznih metoda u odgajanju dece

Iako ne postoji pravi recept za odgajanje dece, svaki roditelj uradiće sve što je u njegovoj moći da svog mališana izvede na pravi put. Evo nekoliko neuobičajenih roditeljskih metoda u vaspitanju i odgajanju dece...

Napokon ste stigli kući sa bebom i odjednom vam se čini da gotovo svi imaju mišljenje o tome koje bi tehnike trebalo da koristite kako biste je uspavali, nahranili i kasnije joj pomogli da uči i razvija se. Međutim, svaki roditelj je drugačiji i isto tako se razlikuju stilovi roditeljstva i vaspitanja, a na vama je da odlučite šta je najbolje za vaše dete.

Predstavljamo vam nekoliko neuobičajenih metoda kojima pribegavaju roditelji u odgajanju svojih mališana:

povijanjePovijanje

Kontroverza: Mnogi misle da je povijanje novorođenih beba vrlo opasno. Kritičari kažu da povijanje može da izazove brojne probleme uključujući displaziju kukova, pregrevanje i nemogućnost buđenja kada je to potrebno.

Dobre strane: Neki roditelji tvrde da povijanje pomaže bebama da spavaju duže, jer ne postoji mogućnost da se uplaši dok pomera svoje ručice. Međunarodni institut za displaziju kukova u Americi takođe navodi da, ukoliko pravilno povijaju svoju bebu, nemaju čega da se plaše.

ferberov metodFerberov metod

Kontroverza: Jedan od najkontroverznijih načina brige o deci jeste tzv. ferberizacija ili puštanje bebe da se isplače kada se uznemiri. Ovaj metod dobio je ime po pedijatru Ričardu Ferberu, koji je osmislio ovu strategiju i objavio je u knjizi „Rešite detetove probleme sa spavanjem“.

Ferber, naime, veruje da ljuljanje ili držanje bebe u naručju pred spavanje neće pomoći deci da nauče da uspavaju sama. On preporučuje da se dete pusti da se samo umiri i nauči samo utone u san. Međutim, mnogi smatraju da je ovaj metod okrutan i da može emocionalno loše da utiče na dete.

Dobre strane: Ferber zapravo podržava “kontrolu plakanja” – dete se ne ostavlja da plače cele noći ili dok ne zaspi, već neki kraći vremenski period. Bebe se često bude tokom noći, a ako želite to da promenite i da mirnije i opuštenije spavate, morate naučiti svog mališana kako da ponovo utone u san bez vaše pomoći, što ćete postići tako što ga nećete svaki put ljuljati, hraniti ili mu pevati kada se probudi. I dok ovaj metod definitivno nije za svakog, mnogi roditelji se kunu da im je mnogo pomogao.

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img