Crvenite li zbog svoje dece? 4 saveta psihologa za roditelje razmažene dece

Sve se komplikuje kada roditelji ne mogu ili ne žele da priznaju da je njihovo dete razmaženo i da je vreme da se preduzme nešto. 

Razmaženo dete donosi mnogo problema roditeljima. Čim detetu zabranite nešto, odmah primenjuje već stečene navike i metode i pokazuje još jedan izliv besa dok ne dobije ono što je naumio.

Sve se komplikuje kada roditelji ne mogu ili ne žele da priznaju da je njihovo dete razmaženo i da je vreme da se preduzme nešto. Mnogi roditelji ne obraćaju pažnju na nepredvidivo ponašanje deteta. Međutim, takvu decu čekaju problemi kada odrastu. Zato takve situacije roditelji treba da spreče ili reše na vreme.

Ovde predstavljamo 11 glavnih odlika ponašanja razmažene dece.

Dete ne želi bilo šta deli sa drugima

Sebičnost je odlika razmažene dece, oni rade samo ono što je njima u interesu, jer su navikli da dobijaju sve ono što je njima potrebno. Naravno, takvo dete će kategorički odbijati da podeli sa nekim nešto svoje, bez obzira da li se radi o igrački ili pažnji roditelja.

Česti izlivi besa

Deca od 3 do 4 godine su često histerična, jer nisu naučili da na drugačiji način pokažu svoja osećanja. Međutim česti napadi besa kod starije dece su već razlog za zabrinutost.

Jaka zavisnost od roditelja

Žao vam je da ostavite dete kod bake da prespava jer se ono buni, i drami što i sutra mora u vrtić. U toku odrastanja dete mora da se navikne na odvajanje od roditelja.

Zahteva da mu se pripremi njegova omiljena hrana

Naravno, ponekad deca mogu biti izbirljiva. Međutim, ako vaše dete odbija redovne obroke i zahteva da mu se spremi njegova omiljena hrana, to je jasan znak da je dete razmaženo.

Stalno se žali

Još jedan znak razmaženosti – ništa ih dovoljno ne ispunjava. Svako dete voli da dobije novu igračku, nove patike ili trenerku, međutim problem je u tome kada dete vidi da njegov drugar ima neku stvar koju on nema, pa zahteva da se i njemu kupi ista. To je jasan pokazatelj da dete nije zadovoljno i uvek traži više.

Grubost

Roditelji često ispunjavaju svakakve dečje hirove, i dete ih poštuje zbog toga. A šta se događa kada roditelji prestanu da ugađaju detetu? Naravno, dete pokazuje negativnost i agresiju. I zato je opasno detetu davati sve što poželi.

Često moramo da ubeđujemo decu

Razmaženo dete ne prihvata da roditelje, baku i deku jednostavno mora da poštuje, pa se često dešava da se dete raspravlja sa njima i ne sluša ih. Tada roditelji dolaze u situaciju da mole i ubeđuju dete da uradi nešto ili jednostavno bude poslušno.

Manipulacija odraslih

Razmaženo dete često i lako nađe način da manipuliše roditeljima kako bi postiglo svoj cilj. Za to najčešće koristi plač, histeriju, ljutnju.

Zbog detetovog ponašanja mama i tata crvene od stida

Želeći da privuče pažnju dete često prekida razgovor odraslih i počinje da plače ili drami na javnom mestu. Ovaj problem je posebno teško rešiti, ako roditelji  od samog početka dopuštaju detetu da se tako ponaša kad god poželi.

Ne osećaju odgovornost za loše stvari koje su uradili

Svaka osoba treba da bude svesna svojih postupaka. Međutim, razmažena deca imaju „tim“ oko sebe (mamu, tatu, baku…) koji uvek ispravljaju njegove greške. Na primer, ako dete udari drugo dete iz komšiluka, majka odmah dotrči i brani svoje dete i opravdava zašto ga je on udario. U takvim okolnostima deca postaju razmažena i gube ili uopšte ne stiču osećaj za odgovornost.

Burno doživljavaju neuspeh

Razmažena deca jednostavno ne prihvataju poraz. Ovakvo ponašanje može biti dozvoljeno samo deci do četvrte godine. Od 4 do 6 godina dete mora da shvati da ne može svaka želja da bude ostvarena, i da treba mirno prihvatiti neuspeh. Razmaženo dete to ne prihvata, i kada mu se dogodi neuspeh pokazuje izlive besa i ljutnje.

U nastavku: UZROCI RAZMAŽENOSTI

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Da se naše trudnice i porodilje tretiraju kao u Britaniji – većina ne bi bila zadovoljna

Hrvatski profesor Žarko Alfirević već 25 godina radi u Velikoj Britaniji kao ginekolog, i tvrdi da je otkrio najveću razliku u zdravstvenim sistemima dve zemlje. "Onako kako se žene porađaju ovde, Balkankama se ne bi svidelo" - zaključuje profesor Alfirević.

Određen pritvor majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

Oglasilo se tužilaštvo o majci koja je pretukla nastavnicu na Novom Beogradu

NIKADA roditelj ne može da nagovori čoveka sigurnog u ispravnost svojih stavova ni da da peticu, ni da da jedinicu

Kao neko ko je bio deo prosvetnog sistema, sada i jesam i nisam, a možda ću nekada ponovo biti, želim javno da se ogradim od trenutne slike koju prosveta šalje u etar.

Pomera se MALA MATURA 2024 zbog verskih praznika

Zbog verskih praznika zakazani testovi u okviru male mature biće pomereni

Đaci iz Srbije lošiji od vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije: Naši učenici kaskaju godinu i po dana i gube trku sa ostalima

Prema nizu međunarodnih testiranja, među kojima su najviše pažnje privukli rezultati PISA testova đaci u Srbiji lošiji su u proseku od svojih vršnjaka iz zemalja OECD i u čitanju, i u matematici i u nauci.

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img