6 saveta za zaposlene žene koje imaju porodicu

Žena ima nezavidan položaj u društvu, iako je slobodna i ima svoja prava, zarobljena je u sistemu vrednosti i balansira između poslovnog i porodičnog života.

Savremena žena je svestrana ličnost koja se mora snaći u raznim situacijama, bilo da je u pitanju veza, majčinstvo, karijera, zdrav život… Nije jednostavno, ali je izvodljivo kada radite posao koji vam odgovara i kada imate razumevanje od nadređenih, a to je – da ste vi ipak žena koja, pored silnih obaveza, ima kod kuće i porodicu koja zahteva pažnju.

Žena ima nezavidan položaj u društvu, iako je slobodna i ima svoja prava, zarobljena je u sistemu vrednosti i balansira između poslovnog i porodičnog života.

Predlažemo da pročitate neke od odabranih saveta za dobar balans karijere i porodice (iako smo svesni da nekada ne možemo da biramo, pogotovo u zemlji koja nema visoki standard).

1. Realno procenite svoje sposobnosti, ciljeve, potrebe porodice

Posao je vrlo nezgodna sfera za jednu savremenu ženu. Od nje se očekuje mnogo, korporacije su vrlo zahtevne i često su primorane da rade prekovremeno. Nameće im se važnost karijere, pa tako nerado zapostavljaju porodični život ili ga kasnije ostvaraju što stvara nove i dodatne probleme. Od žene se očekuje mnogo, a nametnuni standardi remete biološki sat i tako se pravi potpuni disbalans ciljeva, šansi i očekivanja. Iz tog razloga, često se dešava, da visokokvalifikovane žene rade poslove na nižoj lestvici kako bi imale vremena za porodicu.

2. Pronađite idealno radno mesto za vaše sposobnosti i uklapanje u poslovnu kulturu

Kada idete na razgovor trudite se da ostavite što bolji utisak, kako bi poslodavac procenio da odgovarate profilu posla za koji ste se prijavili. Pokušajte, kada se vratite kući i kada se slegnu utisci, da procenite vašeg nadređenog i da li je to ona udobna i prijatna atmosfera koja vam je potrebna kako bi uživali u poslu i kako bi, kada se uveče vraćate umorni sa posla bili pozitivni prema svojim najbližima.

3. Razgovarajte sa suprugom o vašim željama i očekivanjama na radnom mestu i kod kuće

Iako još nemate decu, radite u uspešnoj firmi, zamislite svoje ciljeve u narednih 3-5 godina i gde vidite sebe. Ako zamislite fotografiju na kojoj imate i decu, onda je najbolje da porazgovarate i razmislite šta su vaša očekivanja i kako bi takva promena situacije uticala na vaš emotivni i poslovni život.

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img