Brzina tehnoloških, društvenih i ekonomskih promena zahteva novi pristup vaspitanju i roditeljstvu – Jasmina Cvejanov

Transformišite roditeljstvo kroz edukaciju - poruka je za sve koju je uputila Jasmina Cvejanov, vaspitačica u PU "Mala škola" iz Sremske Kamenice

Da li zaista postoji način da budete bolji roditelj svom detetu? Na šta bi trebalo da obratite pažnju kako se suština ne bi izgubila u svemu što se savetuje, što se čuje i predlaže?

O izazovima u roditeljstvu sa kojima se susreće nova generacija roditelja – izložena najrazličitijim uticajima, razgovarali smo sa vaspitačicom PU „Mala škola“ iz Sremske Kamenice, Jasminom Cvejanov.

„U savremenom društvu, podizanje deteta predstavlja jedno od najvažnijih zadatka roditelja. Međutim, u Srbiji se često dešava da obrazovanje i učenje u vezi sa roditeljstvom ne smatraju dovoljno važnim. Umesto toga, često se roditelji oslanjaju na tradicionalne oblike vaspitanja koji se prenose kroz generacije, a koji možda nisu uvek najoptimalniji u savremenom dobu.“ – napominje Jasmina Cvejanov.

Da bi roditelji postali svesni važnosti stalnog učenja i edukacije o roditeljstvu, važno je da shvate da se odrastanje njih samih ne može porediti sa današnjim uslovima i izazovima s kojima se suočavaju njihova deca.

Važno da roditelji shvate da ulaganje u edukaciju o roditeljstvu nije trošak, već investicija u budućnost njihove dece i u kvalitet porodičnog života.

„Brzina tehnoloških, društvenih i ekonomskih promena zahteva novi pristup vaspitanju i roditeljstvu.“ – ističe Jasmina i dodaje da edukacija o roditeljstvu može doneti mnoge pogodnosti.

„Podudaranje sa načinom na koji roditelji uče o tome kako pružiti lek detetu poput brufena ili kada se obratiti pedijatru, sticanje znanja o psihologiji dece, metodama vaspitanja, komunikaciji sa decom, rešavanju konflikata i drugim relevantnim temama može znatno olakšati roditeljski put.

Foto: Freepik Brzina tehnoloških, društvenih i ekonomskih promena zahteva novi pristup roditeljstvu

Kroz edukaciju o roditeljstvu, roditelji stiču ključne veštine i znanja koja im pomažu da bolje razumeju potrebe svoje dece, da budu strpljiviji, empatičniji i efikasniji kao roditelji. Osim toga, edukacija može promovisati kvalitetnije međugeneracijske odnose, unaprediti mentalno zdravlje roditelja i dece, smanjiti stres u porodici i doprineti harmoničnijem porodičnom okruženju.“ – rekla je Jasmina, koja je dugogodišnje iskustvo u pedagogiji stekla upravo kroz praksu u predškolskim ustanovama.

Ali – kome se obratiti za pomoć, gde su informacije koje bi roditeljima bile najkorisnije i kako da znaju kome da veruju usled informacija koje stižu sa svih strana, a pre svega – sa interneta i društvenih mreža?

„Kada se suočavate sa poteškoćama vezanim za vaše dete, važno je da preduzmete određene korake kako biste osigurali najbolje moguće rešenje. Prvi korak u rešavanju ovih problema je da se obratite vaspitaču vašeg deteta. Vaspitač je osoba koja, osim vas, najbolje poznaje vaše dete, a takođe je stručno osposobljen u oblastima pedagogije i psihologije. Zbog toga je vaspitač najprikladnija osoba za davanje saveta i preporuka u vezi sa izazovima koje vi ili vaše dete možda imate.

Ukoliko saveti i preporuke koje dobijete od vaspitača ne dovedu do željenih rezultata, sledeći korak je da se obratite stručnom timu koji može uključivati psihologa, pedagoga i glavnog vaspitača (osobu sa najdužim iskustvom u ustanovi) samog vrtica. Ovaj tim će zajednički analizirati situaciju i osmisliti strategiju koja je specifično prilagođena potrebama vašeg deteta.

Važno je da roditelji shvate da se odrastanje njih samih ne može porediti sa današnjim uslovima i izazovima s kojima se suočavaju njihova deca.

Ako i pored ovog stručnog pristupa ne dođe do poboljšanja, ustanova će vas uputiti u specijalizovani centar za stručnu pomoć. Ovi centri su poznati po tome što ostvaruju dobre rezultate u radu sa decom i nude specijalizovane programe i podršku koja može biti ključna za prevazilaženje problema.

Foto: Freepik

Pravilno sleđenje ovih koraka osigurava da vaše dete dobije najadekvatniju podršku i pomoć, baziranu na stručnoj proceni i iskustvu, što je od suštinskog značaja za njegov pravilan razvoj i dobrobit“ – objasnila je Cvejanov.

„Zbog toga je važno da roditelji shvate da ulaganje u edukaciju o roditeljstvu nije trošak, već investicija u budućnost njihove dece i u kvalitet porodičnog života. Otvaranjem srca i uma ka novim saznanjima i veštinama, roditelji mogu transformisati svoj pristup roditeljstvu i doprineti srećnijem, zdravijem i povezanijem porodičnom životu.“ – zaključuje Jasmina.

Sagovornik: Vaspitačica PU „Mala škola“ Sremska Kamenica Jasmina Cvejanov
Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img