Dr Biljana Pirgić, dečiji psihijatar: U vaspitavanju deteta važni trud, zainteresovanost i pažnja majke

Ispunjavanje potreba deteta nije samo nahraniti dete, presvući ga, dati vode... Zato je bitno kako se to radi i kakve posledice za sobom ostavlja način na koji se majka ophodi prema detetu

O tome je govorila dr Biljana Pirgić, dečiji psihijatar:

„Kad pričamo o tome šta deci treba i kako ih treba podizati jako je važno da razgraničimo šta su potrebe, a šta su zadovoljstva.

Potrebe dece su potrebe bez kojih se ne može živeti – potrebe za hranom, za vodom, za negom, da mu bude toplo, da bude oslobođen neprijatnosti – neće mama ostaviti bebu u prljavoj peleni ceo dan… Te potrebe koje bazično na početku budu takve za bebu i za nas odrasle kasnije je važno da budemo siti, da ne budemo žedni, da ne budemo u mokrom ni u hladnom…

Ali sve te fizičke potrebe imaju prateća psihološka značenja.

Kada pričamo o hranjenju, kada kažemo onu narodnu izreku – što se posisa s majčinim mlekom to je do kraja života – to nije samo mleko kao hrana. Mnoge žene iz opravdanih razloga ne mogu da doje svoju decu, ali je jako bitno kako ih hrane.

Kad ih hrane na flašicu opet je bitna ta posvećenost, ruke, toplina, glas, pevušenje… Ne mama da gleda na mobilni telefon i da se dopisuje, a da dete onako isključeno i odsutno. To je nešto što se često sreće.

Ili, što mi pričaju taksisti po Beogradu, dođu mame vade decu iz vrtića, ulaze u taksi i mama gleda u mobilni i ćute. On ih vozi na neku relaciju 20-30 minuta, oni reč ne progovore. To je ta nezainteresovanost, ne uključenost u život deteta.

Ako mama uzme dete iz vrtića pa treba valjda da vidi šta se desilo tog dana u vrtiću, šta je bilo, šta su radili, da li ga je neko naljutio, obradovao, sa kim se družio, šta je učiteljica rekla, pa šta je naučio… i u vrtiću ili školi, svejedno.

Zainteresovanost, posvećenost, trud da se razume to biće ispred nas.“

Izvor: Detinjarije.com

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Bonton na plaži – nepisana pravila lepog ponašanja koja su u trendu svake godine

Ovo su nepisana bonton pravila na plaži koja bi trebalo da važe za sve, a najbolje da pokažete svojim primerom

Najmudrija srpska poslovica koju treba ponavljati deci tokom odrastanja

Naš narod je bogat narodnim umotvorinama i poslovicama koje se tradicionalno prenose, ali postoji jedna srpska poslovica koju bi trebalo češće ponavljati

Upisna groznica trese Ekonomski fakultet i Psihologiju, pad interesovanja za IT smerove

Godinama unazad slušamo priče o velikom interesovanju za IT smerove na fakultetima čija diploma vrlo brzo nakon završenih studija donosi unosne zarade. Međutim, ove godine je situacija nešto drugačija - beleži se pad onih koji bi da budu programeri u odnosu na ranije, a stručnjaci imaju objašnjenje.

Svetski dan stanovništva 2024 – „Ne zaboravi nikoga, računaj svakoga“

Svetski dan stanovništva obeležava se svake godine 11. jula

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img