Đukanović: U divljem prostoru polupismenosti 90 odsto ljudi

To je tuga našeg obrazovnog sistema. Pre oko 20 godina prestalo je učenje srpskog jezika u srednjim školama i jezik se poslednji put uči u osnovnoj školi.

„To je tuga našeg obrazovnog sistema. Pre oko 20 godina prestalo je učenje srpskog jezika u srednjim školama i jezik se poslednji put uči u osnovnoj školi, a ni tamo svi ne nauče ni osnovna pravila. Druga strana medalje je to što su naši planovi i programi takvi da odgovaraju onima s početka 20. veka, a u udžbenike za osnovne škole je ušla univerzitetska terminologija. To odbija decu, a ono što uče o srpskom jeziku ne odgovoara jeziku u kojem žive“, objašnjava Đukanović.

„To je tuga našeg obrazovnog sistema. Pre oko 20 godina prestalo je učenje srpskog jezika u srednjim školama i jezik se poslednji put uči u osnovnoj školi, a ni tamo svi ne nauče ni osnovna pravila.“

On upozorava i na uticaj medija, koji u nedostatku kvalifikovanih novinara i spikera „dovode bilo koga da pričaju o bilo čemu“.

Pročitajte i: Najveće jezičke zablude u srpskom jeziku

„Internet je omogućio svakome da napiše šta misli. Sada se vidi sve ono što se do interneta i ovakvog procvata medija nije videlo, ali je postojalo. I pedesetih je većina bila u onoj kategoriji polupismenih, ali se to nije videlo jer je programe vodilo četiri ili pet spikera“, kaže Đukanović.

Prema njegovom mišljenju, ništa nismo učinili da jezik popravimo i usmerimo.

„Ne gledamo kakav će jezik biti za 20 ili 30 godina, ne pravimo jezičku normu za budućnost. Kao i u svemu ostalom, okrenuti smo istoriji i prošlosti, a ne razmišljamo o budućnosti“, upozorava lingvista.

Izvor: N1

Pročitajte i: 20 inspirativnih tekstova o deci i čitanju

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Koliko od 1. jula iznosi roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete?

Povećan je iznos roditeljskog dodatka za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a novine važe za bebe rođene posle 1. jula

Sva deca lažu – a zašto ih ne treba kažnjavati za to?

Roditeljima uvek smeta kad primete da njihova deca lažu, ali znate li zašto oni to rade i kada zaista počinju da shvataju šta je laž?

“SHAPING FUTURES” – revija frizura mladih, talentovanih frizera

U saradnji sa “Školom za negu lepote” iz Beograda, prvi put u Srbiji je realizovana ovakva društveno odgovorna inicijativa

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img