Epiduralna anestezija sprečava postporođajnu depresiju?

Nakon što su utvrdili i druge moguće rizike postanatalne depresije, istraživači su utvrdili da, što su žene osećale veći bol tokom porođaja, veći je bio rizik od depresije.

Nova studija ukazuje na to da je bol tokom porođaja glavni uzročnik postporođajne depresije, kao i da epidural može da utiče na smanjenje rizika od pojave depresije, anksioznosti i drugih mentalnih poremećaja kod majki.

Svake godine u proseku 140.000 žena samo u Ujedinjenom Kraljevstvu boluje od depresije, anksioznosti ili drugih mentalnih poremećaja tokom ili posle trudnodnoće, veći je procenat širom sveta, piše Daily Mail.

Istraživači su pogledali u medicinske kartone 201 žene koja je primili epidural tokom porođaja, i izračunali su procenat za koji se bol smanjio.

Rizik od depresije ocenjen je pomoću Edinburg skale postnatalne depresije (EPDS), šest meseci nakon porođaja.

Nakon što su utvrdili i druge moguće rizike postanatalne depresije, istraživači su utvrdili da, što su žene osećale veći bol tokom porođaja, veći je bio rizik od depresije.

Doktorka Grejs Lim sa Medicinskiog centra Univerziteta u Pitsburgu kaže da porođajni bol može da ima dugotrajne efekte na neke majke.

“Bol može biti psihološki štetan i da igra značajnu ulogu u postanatalnoj depresiji. Otkrili smo da žene koje su primile epidural tokom porađaja uglavnom nisu bile sklone depresiji.“

Ona dodaje da su potrebna dodatna istraživanja kojim će se identifikovati koje žene su sklonije ozbiljnijem bolu tokom porođaja.

Doktorka Liz Mekdonald kaže da su neke žene pod pritiskom da rode dete prirodnim putem, pogotovo kakda se radi u prvom detetu.

“Žene sa određenim temperamentom često krive sebe za sve što je pošlo po zlu u toku trudnoće. Ako osete jak bol, ako se osete bespomoćnim, onda se osećaju kao da nisu uspele. Nekim ženama je to okidač za kasnije upadanje u depresiju.“

Ali, profesor Stjuart Derbišire kaže da bol može da bude, ali nije ključni faktor rizika od postporođajne depresije.

“Potrebna je veća studija kako bi se to dokazalo. Mislim da je ključni razlog u stvari to da li je žena sklona depresiji ili ne. One koje su sklonije depresiji i manjim mentalnim poremećajima, pre će upasti u postporođajnu depresiju od drugih.“

Izvor: Yumama

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Kako da upravljate svojim finansijama – ako vam to nije jača strana

Donosimo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da upravljate svojim finansijama - ako vam to inače ne ide od ruke

Uputstvo za popunjavanje LISTE ŽELJA – mala matura 2024

Popunjavanje liste želja prethodi upisu u željenu srednju školu - pročitajte uputstvo koje olakšava ispunjavanje svih koraka

Raspoređivanje učenika za upis u srednje škole – video uputstvo

Upis u srednju školu sledi nakon popunjavanja liste želja i nakon raspoređivanja učenika na osnovu lista opredeljenja

KONAČNI REZULTATI ZAVRŠNOG ISPITA – mala matura 2024

Na zvaničnom portalu Moja srednja škola objavljeni su konačni rezultati završnog ispita

Objavljeni PRELIMINARNI REZULTATI završnog ispita – mala matura 2024

Nakon preliminarnih rezultata na redu je rok za žalbe

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img