Evo zašto je važno da se mazite

Nežnost i dodirivanje jedan je od najmoćnijih načina da se oslobodite stresa.

Mnoge bolnice počele su da poklanjaju pažnju podsticanju dodirivanja majke i novorođenčeta, koje se odmah nakon dolaska na svet stavlja na majčine grudi i tamo ostavlja što je duže moguće. Ovo se radi jer se pokazalo da bebe tako manje plaču, bolje spavaju, manje su pod stresom i lakše počinju da sisaju.

Ne samo da su blagodeti ove prakse trenutne, već izazivaju dugoročne dobre posledice. posebno za nedonošćad, koja provodi prve dane u inkubatoru, bez dodira svojih majki. Tako se ispostavilo da masaža prevremeno rođenih beba doprinosi njihovom bržem napredovanju i kraćem ostajanju u bolnici. U odnosu na prerano rođene bebe koje uobičajeno borave u inkubatoru, one koje su tokom prvih nedelja dobijale i konkat koža-na-kožu sa majkom imale su bolje kognitivne sposobnosti čak i nakon 10 godina od rođenja.

Zbog čega je dodir tako važan? Šta zapravo čini za telo? On snižava nivo hormona stresa i usporava rad srca, pa se bebe lakše umiruju. Slično dejstvo dodir ima i na odrasle.

 

U jednom istraživanju, naučnici su bračni par podvrgli snimanju funkcionalnom magnetnom rezonancom tokom eksperimenta koji je uključivao podvrgavanje flakom strujnom udaru. Pokazalo se da je stres koji su ispitanici doživljavali bio manji kada bi ih supružnik držao za ruku. Štaviše, parovi prijavili su prethodno izjavili da su veoma srećni u braku imali su najveće koristi od dodira.

Jedna skorašnja studija utvrdila je da odrasle osobe koje su bile puno držane u rukama i mažene kao bebe imaju najveće šanse da budu zdrave i dobro prilagođene u kasnijem životu.

Zbog toga naučnici preporučuju da se što više mazite, kako sa svojom bebom, tako i sa ostalim članovima porodice. Nežnost i dodirivanje jedan je od najmoćnijih načina da se oslobodite stresa.

Izvor: Psychology Today

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

Tamo gde je odbrana svog mišljenja važnija od razumevanja, nema konverzacije, samo nadmudrivanja.

Način na koji pričamo sa drugima pokazuje zapravo mnogo više o nama i našim stavovima, našem karaktoru, ličnosti i mišljenju...

Dehidratacija kod dece može biti opasna – evo kako prepoznati prve znake

Dehidratacija kod dece javlja se češće nego kod odraslih zbog njihovog mnogo aktivnijeg dnevnog ritma

Zamislite da sa 75 godina shvatite da nikad niste plivali u toplom moru noću, ali sada je prekasno

Zamislite da imate 75 godina i shvatite da ste se sakrili iz straha da ste stvarni...

Ilija Brdar: Peške do Ostroga za pomoć sugrađanki

Ilija Brdar iz Novog Sada kreće na hodočašće od manastira Grgeteg do manastir Ostrog kao deo humanitarne akcije pomoći njegovoj sugrađanki

Pratite nas

KOMENTARI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img
spot_img