Festival „Bajkodani“ treći put u Novom Sadu (PROGRAM)

Festival bajki i pripovedaka „Bajkodani“, treći po redu, održaće se od 14. do 16. novembra na više lokacija u Novom Sadu.   Bajke su deo svetske kulturne baštine i njihova poruka je univerzalna. Deca svoj prvi kontakt sa knjigom ostvaruju preko bajki, a odrasli ih se rado sećaju celog svog života. Bajke ostavljaju jedan od […]

Festival bajki i pripovedaka „Bajkodani“, treći po redu, održaće se od 14. do 16. novembra na više lokacija u Novom Sadu.

 

Bajke su deo svetske kulturne baštine i njihova poruka je univerzalna. Deca svoj prvi kontakt sa knjigom ostvaruju preko bajki, a odrasli ih se rado sećaju celog svog života. Bajke ostavljaju jedan od najdubljih i najdužih utisaka koji ljudsko biće iskusi u svom životu.

Manifestacija „Bajkodani“ je projekat UG „Porodični vodič“ i zamišljena je kao događaj koja će promovisati bajke i pripovetke i obezbediti njihovo mesto u svesti društva, kao i očuvanje kulture pripovedanja. Ovo je manifestacija revijalnog karaktera, u kojoj se kroz slavljenje bajke i bajkovitog stvaralaštva, podstiče, ostvaruje i pokazuje umetnička i kulturna produkcija namenjena deci, mladima i odraslima.

Program manifestacije obuhvata naraciju (čitanje bajki i pripovedaka), pozorišne predstave i edukativne radionice na temu bajki. Namera nam je da se deca, pored svojih korena, upoznaju sa raznovrsnošću i bogatstvom bajki i priča drugih naroda i narodnosti.

Ove godine manifestaciju je podržala Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada, a generalni sponzor je BIG Shopping Centar u kome će biti i održan glavni deo programa. Pored tog sadržaja program će biti organizovan i u Galeriji Matice srpske, Gradskoj biblioteci, ogranak na Novom naselju i Limanu, Pozorištu Teatrilo.

Program festivala Bajkodani počinje predprogramom 14.11. u KIC Mladost iz Futoga i nastavlja se 15. i16.11. U BIG Shopping Centru i drugim ustanovama kulture.

PROGRAM BAJKODANI 2014.

Petak, 14.11.2014., predprogram

KIC Mladost Futog

11.00 Cara Lazara 42, Futog, čitanje bajke Hansa Kristijana Andersena Divlji labudovi I radionica (crtanje na temu bajke)

Subota, 15.11.2014.

BIG Shoping Centar

12.00 Otvaranje programa

12.15 Pozorištance “VRAGOLANI”, predstava, „Kad igračke džumbus prave”, 35 min.

13.00 Hor Šareni vokali, Sombor, pevanje, muzika, muzičke numere sa temom bajki, 20 min.

13.30 PU Dečja radost, Pančevo, vrtić Slavuj, predstava Novogodišnja čarolija, 15 min.

14.00 Osnovna škola “Dositej Obradović”, Irig, predstava po motivima zbirke Plavi čuperak Mike Antića, 15 min.

14.20 PU Dečji vrtić “Zemlja čuda”, šaljivi skeč, Bajkoviti likovi iz Čarobnjakovog šešira, 10 min.

14.40 OŠ “Prva vojvođanska brigada“ Novi Sad, Lutkarsko dramska grupa „ZVEZDICE“, Lutkarska predstava “RADOST DRUŽENJA”, učenici drugog razreda, 18 min.

15.10 OŠ “Prva vojvođanska brigada“ Novi Sad, Lutkarsko dramska grupa „ZVEZDICE“,Dramska predstava “POSLEDNJA VEŠTICA”, učenici šestog razreda, 18 min.

15.40 O.Š. „Vuk Karadžić“, predstava, inkluzivno stvaralaštvo, dramatizacija ruske narodne bajke “Vasilisa Prekrasna i carević”, 20 min.

16.10 PU Radosno detinjstvo, Vrtić Guliver, predstava, Zamislite, D. Radović, 20 min.

16.40 Škola muzike Melodies, muzika, muzičke numere sa temom bajki, 20 min.

Gradska biblioteka u Novom Sadu, ogranak Žarko Zrenjanin

11.00-12.00, Dušana Danilovića 12, Izložba ilustovanih publikacija za decu. Čitanje bajke po izboru posetilaca.

Gradska biblioteka u Novom Sadu, ogranak „Danilo Kiš“

11.00-13.00, Narodnog fronta 47, Draga deco, dođite da uživamo u čudesnom svetu bajki, naročito veličanstvenom svetu Andersenovih bajki, uz koje smo svi odrasli. Čitaćemo, maštaćemo i kreativno se zabaviti zajedno uz dražesne Andersenove junake. Ko želi može doći maskiran na druženje u omiljenog junaka . Vidimo se!

Galerija Matice srpske

13.00-14.30, radionica, Bio jednom jedan… mališani će se u Galeriji Matice srpske upoznati sa damama i junacima poput onih o kojima su slušali u bajkama, broj učesnika ograničen na 25 učesnika

Pozorište Teatrilo (Mikole Kočiša 15)

16.30-17.00, premijera predstave Kći vilinog konjica (po motivima priče Desanke Maksimović), broj učesnika ograničen na 20 gledalaca (rezervacije na 060 350 3232)

Nedelja, 16.11.2014.

BIG Shopping Centar

14.00 Otvaranje i najava programa za 16.11.

14.15 Predškolska ustanova“Radost“, pedagog/psiholog Spomenka Divljan i Sanja Riđošić i Biljana Vulić, predavanje, Značaj i značenje bajki kroz prizmu uticaja na predškolsko dete i njegov razvoj, 20 min.

14.15 Dečji Face Painter Vila Četkica oslikava decu i priprema ih za čitanje svojih bajki, radionica, 40 min.

14.40 Cantabile muzički centar, pevanje, najpoznatije numere Diznijevih bajki na srpskom jeziku. Pesme iz crtanih filmova, Pepeljuga, Snežana i sedam patuljaka, Aladin, Mala sirena, Kralj lavova, 20 min.

15.00 Vila Četkica čita “Najlepše priče vile Četkice”, 30 min.

15.00 Art duo “Proklete lobanje”, radionica za podsticanje mašte i percepcije, 1h

15.40 DU „Dečija radost“ Irig, Lutkarska predstava Plavi leptir (po motivima holandske narodne bajke), 10 min.

16.00 Animacija Teatrilo, 1h

16.00 Kreativna radionica Fanky Art, radionica, slikanje, izložba, 1h

16.00 Kreativni studio Čarolija, dramsko čitanje bajki, čitaju deca, polaznici Mjuzikl studija Čarolija, 20-25 min.

16.30 Kreativni studio Čarolija, predstave-mjuzikla „Čaroban kamen, sreća, tuga i tri druga…“, 35 min.

17.10 Decji hor Zvončići, muzika, dečije pesme, 10-15 min.

Odjava programa

spot_img
spot_img

Najnovije

TREĆI NAUČNI PIKNIK – Nezaboravni dvodnevni naučni događaj za celu porodicu

Naučni piknik se otvara u petak 17. maja u 11 časova, kada će nastupiti Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta.

Kao da je majka apstraktno i magično biće koje zavlada ženom čim se porodi i sve zna i sve može

Za sve nove mame i za sve one koji su joj blizu ili daleko - koji je sreću svaki dan ili tek ponekad, koji su joj familija ili prijatelji...

DEDINSKI KVARTET: Deda, ti si bezobazan

Koliko nam je deda važna figura u životu - zna svako ko je odrastao sa (bar) jednim i ko ga i dalje ima. Ali koliko su dedi važni unuci?! E to je nešto što se rečima jedva može opisati...

Ekseri u ogradi – moćna životna lekcija

Često nam je potrebna opomena, podsetnik ili životna lekcija kako bismo nastavili onako kako mislimo da je bolje i za nas i za sve oko nas.

Najvažnije lekcije sa konferencije “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” – Fondacija Novak Đoković

U petak, 10. maja u mts dvorani održana je konferencija “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” u organizaciji Fondacije Novak Đoković, na kojoj je predavalo više od 25 stručnjaka iz zemlje i regiona

Pratite nas

KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

SLIČNI ČLANCI KOJI VAS MOGU ZANIMATI:

spot_img